Šport > Zimski športi
14681 ogledov

Švicar udaril po mizi: "To je krivica, poglejte F1, NHL in NBA!"

Niels Hintermann Profimedia
Alpskemu smučanju se po mnenju švicarskega specialista za hitre discipline godi velika krivica.

Začetek nove sezone moškega svetovnega pokala je minil v znamenju številnih odpovedi, saj je organizatorjem uspelo pod streho spraviti samo eno od prvih petih tekem.

Po odpovedi uvodnega veleslaloma v Söldnu sta odpadla oba čezmejna smuka v Zermattu oziroma Cervinii, zaradi težav z vremenom pa je bila onemogočena tudi izvedba prvega smuka v Beaver Creeku.

V celoti je bila doslej izpeljana samo ena tekma, in sicer slalom v Gurglu, ki ga je dobil domačin Manuel Feller pred rojakoma Marcom Schwarzom in Michaelom Mattom.

Odpovedi tekem so v največji meri posledica podnebnih sprememb, na kar so v Avstriji opozarjali tudi aktivisti, ki so povsem iz tira spravilii Norvežana Henrika Kristoffersena s prekinitvjo moške slalomske tekme. 

Mednarodna smučarska zveza (Fis) si sicer že kar nekaj časa prizadeva za oblikovanje trajnostne strategije in zmanjšanje ogljičnega odtisa. To je od nje zahtevalo več kot 400 podpisnikov peticije, s katero so se zimski športniki zavzeli za aktivno, usmerjeno in organizirano reševanje podnebne problematike.

Niels Hintermann | Avtor: Epa Epa
V zvezi z eno najbolj perečih debat v svetu belega cirkusa se je zdaj oglasil švicarski specialist za hitre discipline Niels Hintermann (28), ki meni, da se alpskemu smučanju dela velika krivica.

Hintermann ni nasprotnik ukrepov, ki bi pomagali zajeziti podnebne spremembe, nasprotuje pa prepričanju, da alpsko smučanje v tem pogledu predstavlja največjo težavo.

"V zadnjih nekaj mesecih smo iz medijev dobili občitek, da alpsko smučanje predstavlja največje breme za okolje. A še posebej tukaj v ZDA lahko najdemo kopico primerov, ki dokazujejo, da smučanje nikakor ni največja grožnja," je iz Beaver Creeka sporočil dvakratni zmagovalec tekem za svetovni pokal.

"Smučanje je trenutno diskriminirano s strani nekaterih medijev. Našemu športu se v primerjavi z drugimi panogami godi velika krivica. NHL in NBA moštva iz dneva v dan letajo z enega konca države na drugega. Formula 1 obkroži svet večkrat na leto. Zato odločno napsprotujem temu, da se alpske smučarje prikazuje kot glavne krivce."

"V lanski zimi so nekateri specialisti za tehnične discipline leteli iz Evrope v ZDA za eno tekmo. Svetovni pokal mora potekati po celem svetu, a namesto posamičnih tekem bo treba organizirati več tekem v kosu," rešitev predlaga 28-letnik. 

Broderick Thompson Grozljivo Šport "Ena najhujših stvari, kar sem jih kdajkoli videl"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.