Šport > Zimski športi
3064 ogledov

SZS ima premalo denarja za trenerje, brez dogovora z Massijem

Cortina smučišče Facebook Smučišče v Cortini.
Finančna pogača je premajhna, da bi zadovoljili vse apetite.

Slovenske reprezentance v alpskem smučanju se bodo z zelo spremenjeno trenersko zasedbo podale v sezono 2024/25, ki bo imela vrhunec na svetovnem prvenstvu v Saalbachu. Smučarske zveza Slovenije (SZS) ima za ekipe za svetovni in evropski 1,65 milijona evrov in zaradi omejenega obsega financ pogajanja s potencialni trenerji še potekajo.

Novi vodja panoge Matjaž Šarabon in nekdanji direktor Elana, ki je v začetku aprila nasledil Miho Verdnika, je na novinarski konferenci pojasnil, da usklajevanje poteka dlje časa, kot je pričakoval. Nobene pogodbe s trenerji tako še niso podpisali, določene pa so že ekipe tekmovalcev, združene v eno za svetovni in evropski pokal, je pojasnil Šarabon.

Pri tem je pomemben tudi podatek, da so alpske reprezentance v preteklosti ustvarile okrog 800.000 evrov obveznosti do SZS, ki jih morajo pokriti v naslednjih treh letih. K izgubi so prispeval tudi odpadli pokal Vitranc in predčasni konci karier nekaterih tekmovalcev.

V moški ekipi za tehnični disciplini so Žan Kranjec, Tijan Marovt, Anže Gartner in Miha Oserban, kandidat za odgovornega trenerja je Miha Verdnik, za trenerja pa Sergej Poljšak. V ekipi za hitri disciplini so Miha Hrobat, Nejc Narločnik, Rok Ažnoh in Martin Čater. Kandidat za odgovornega trenerja je Aleš Brezavšček, za trenerja Natko Zrnčić Dim.

V ženski ekipi za smuk in superveleslalom je le Ilka Štuhec v tehnični ekipi pa so Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar, Nika Tomšič, Anja Oplotnik in Katarina Šinigoj. Kandidati za trenerje so Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič.

Massi le za Andrejo Slokar

andrea massi | Avtor: Profimedias Profimedias

Žan Kranjec se je po minuli zimi razšel z dolgoletnim trenerjem Klemenom Bergantom, nov trener naj bi bil Verdnik. "Skupaj s Kranjcem smo po razhodu z Bergantom reševali to vprašanje in na koncu našli rešitev, a so ta čas razhajanje še zelo veliko in Verdnikova trenutna pričakovanja precej presegajo naše možnosti. A verjamem, da bomo z osnovano in danes predstavljeno ekipo našli skupno pot," je dejal Šarabon.

Tudi Štuhec se je po koncu minule sezone odločila za korenito spremembo v svoji individualni ekipi, naloge trenerja je prevzel nekdanji tekmovalec Aleš Gorza. Šarabon je dejal, da so po prvih stikih z odvetnikom ekipe ugotovili, da razhajanja še obstajajo in se bo po potrebi znova vključil v dogovore.

Z individualno ekipo slovenske alpske smučarke Andreje Slokar je začel sodelovati Andrea Massi, ki s Tino Maze dosegel zgodovinske slovenske uspehe. "Z Massijem sem se pogovarjal o možnosti sodelovanja tudi na drugih področju, a do dogovora ni prišlo. Tako on ni del SZS, ampak le član ekipe Andreje Slokar," je pojasnil Šarabon.

Povedal je, da je proračun panoge je sicer na ravni lanskega leta. "Skupaj je na voljo 3,3 milijona evrov. Od tega za izvedbo vseh programov 2,3 milijona evrov in za ekipe za svetovni in evropski pokal 1,65 milijona. Osnovali smo take programe, da bi dosegli cilje v sezoni SP ter naredili temelje za olimpijsko sezono 2025/25," je napovedal Šarabon.

Dodal je, da skušajo najti rezerve skupaj s trenerji, saj trošenja prek razpoložljivih sredstev denarja ne bo. "Mogoče smo se v zadnjih 10 letih preveč razvadili, sedaj moramo znižati stroške podpornega osebja, ker drugega ne moremo, da bi ohranili obseg programov za tekmovalke in tekmovalce."

Lapanja še v procesu naturalizacije

Lila Lapanja | Avtor: EPA EPA

Predsednika panoge za alpsko smučanje Janez Bijol je uvodoma povedal, da v SZS veliko pozornosti namenjajo otroškim in mladinskim programom. "Tu moramo narediti velik korak naprej, da zagotovimo pogoje, po katerih bomo lahko imeli tekmovalce tudi za naslednje olimpijske cikluse."

Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja, za katero je 44 nastopov v svetovnem pokalu in štirikratna ameriška prvakinja, si želi v novi tekmovalni sezoni smučati za državo svojega očeta Slovenijo. Do zaključka postopka na Mednarodni smučarski zvezi SZS celotnega procesa ne bo komentirala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 17:50 23.maj 2024.

    Banda, kakšen funkcionar manj, pa bi bil lahko trener več...