Šport > Zimski športi
31 ogledov

Tina danes za zgodovino

zlata lisica tina maze 2013 Saša Despot
Paralelni slalom. Tina Maze bo le dva dni po zmagi na Zlati lisici že nastopila na tekmi v Moskvi. Črnjanka bi se z morebitno uvrstitvijo med najboljše tri že osemnajstič v sezoni zavihtela na oder za zmagovalce, kar je v zgodovini uspelo le dvema smučarkama.

Hanni Wenzel in Pernilla Wiberg sta edini smučarki, ki jima je v eni sezoni 18-krat uspelo stopiti na oder za zmagovalce. Enak podvig lahko že danes uspe Tini Maze, ki se je s slalomsko zmago v Mariboru že sedemnajstič v sezoni zavihtela med prve tri.

Črnjanka je s sedmo zmago v sezoni že petinpetdesetič v karieri stopila na oder za zmagovalce, kar je izenačitev dosežka Janice Kostelić, s katero si zdaj na lestvici smučark, ki so največkrat stopile na zmagovalni oder, deli 18. mesto.

Za nameček je 29-letna slovenska šampionka s slalomsko zmago na Zlati lisici na najvišjo stopničko stopila že v štirih različnih disciplinah v eni sami sezoni. Če ji uspe zmagati še v smuku, se bo pridružila trem smučarjem, ki jim je uspelo v eni sezoni slaviti zmago v vseh petih disciplinah. To je do zdaj uspelo Avstrijki Petri Kronberger (1990-91), Hrvatici Janici Kostelić (2005-06) in Luksemburžanu Marcu Girardelliju (1988-89).

Mazejeva pa bo danes v Moskvi lovila nove točke, ki bi jo še približale rekordu po številu osvojenih točk, ki ga ima v lasti Avstrijec Hermann Maier (2.000 točk). Črnjanka je do zdaj v 25 tekmah od skupno 37 tekem v sezoni osvojila 1.654 točk.

Na paralelnem slalomu pod žarometi v Moskvi se bo Mazejeva v prvi tekmi pomerila proti domačinki Anni Sorokina, Američanka Mikaela Shiffrin, ki ima ko vodilna slalomistka sezone pred Slovenko v slalomu le še 13 točk prednosti, pa s Kanadčanko Brittany Phelan.

Mazejeva ima tako priložnost prevzeti vodstvo še v četrti od petih disciplin. Trenutno vodi v seštevku veleslaloma, kjer je z neulovljivo prednostjo že osvojila kristalni globus, v superkombinaciji in superveleslalomu, v slalomu je na drugem mestu, v smuku pa na skupno tretjem mestu.

Tekma v Moskvi se bo začela ob 17. uri.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 10:14 31.januar 2013.

    Ne vem zakaj je potem na svetu toliko tovaren smući in opreme. Da nisi mal zglajzal v svojem destruktivnem razmišljanju?

  • Žurnalček 10:12 31.januar 2013.

    No saj ne morem razumeti , da ste se tako zahebal v napovedi. Še bolj debilen je vaš naslednji članek o osvajanju medalj na SP v Schladmingu , sam vas zgleda ne izuči ! Novinar , ki narobe napoveduje ni ...prikaži več vreden kaj dosti, kajti njegove naslednje želje in bluzenja , noben noče brati

  • ribic5 15:40 29.januar 2013.

    Če bi ti vedel kako si nepomemben se sploh ne bi oglašal.