Šport > Zimski športi
3 ogledov

Tina na startu tri številke za Ilko

52 zlata lisica Anže Petkovšek
V Mariboru je vse pripravljeno za 53. izvedbo tekmovanja za Zlato lisico. Na startu veleslaloma bo šest Slovenk. Ana Drev bo nosila startno številko 15, Ilka Štuhec 31, Tina Maze 34, Katarina Lavtar 35, Tina Robnik 38, slovenske nastope bo sklenila Meta Hrovat s številko 57.

Sobotna tekma bo posebna, ne le zaradi tega, ker gre za 53. izvedbo tega tekmovanja in ker organizatorji pričakujejo množično navijaško podporo, temveč zaradi poslovilnega nastopa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov.

Tina Maze, ki je zadnjič tekmovala marca 2015, se v Mariboru, kjer zmagala na dveh veleslalomih in enem slalomu, želi posloviti od tekmovalnega športa ter pomahati v slovo navijačem in se zahvaliti za podporo vsem, ki so ji v teh letih športnega udejstvovanja stali ob strani. Prav v zadnjih dneh pred tekmo pa je Korošica znova poskrbela za še dodatno pozornost, ko v izjavah za tuje in domače medije ni povsem v celoti in kategorično zavrnila možnost, da bi kariero podaljšala še do zimskih olimpijskih iger leta 2018.

Šesti veleslalom v sezoni bo odprla tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather, ki je na javnem žrebanju prvih petnajst startnih številk na polnem Trgu Leona Štuklja izbrala številko ena. Lani in predlani je bila na pohorski strmini tretja.

Vodilna v posebnem seštevku discipline Francozinja Tessa Worley bo startala kot četrta, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na slalomu na zagrebškem Sljemenu z odstopom v 1. vožnji prekinila rekordni niz dvanajstih zaporednih slalomskih zmag, pa je izbrala številko 6.

Številka 11 na startu je pripadla avstrijski zvezdnici Ani Veith, z dekliškim priimkom Fenninger, ki se je v karavano vrnila po 14 mesečni odsotnosti zaradi poškodbe. Takrat še Fenningerjeva je zmagala v Mariboru pred dvema letoma. S številko 15 se bo na progo podala Ana Drev.

Drevova se z izžrebano startno številko ni pretirano ukvarjala: "Je, kakor je, lahko bi bila številka osem, lahko bi bila 15, nima veze za jutri." V zvezi s tem, da bo branila lani osvojeno drugo mesto, pa je dejala: "Res je, lani sem tukaj dosegla drugo mesto, ampak vseeno, ko pridem sem, nekako ne čutim, da je to moja najljubša proga. Naklon proge ni takšen, kot ga imam jaz najrajši, kar pa ne pomeni, da jaz tukaj ne bom tekmovala z užitkom in dala vse od sebe. Konstantna forma je že bila v letošnji sezoni, zanesljivo vem, da me za skok na stopničke čaka še en skok naprej od tega. Delam na tem, da bom to kmalu tudi pokazala."

Sicer pa je tekmovalka iz Šmartnega ob Paki prepričana, da bo v soboto res posebna tekma: "Tina ima to tekmo, Ilka je domačinka in ima super sezono, vem pa, da bo prišlo tudi kar nekaj mojih navijačev, kar je zame samo plus. Ko slišiš navijače od starta do cilja, kar sem tudi lani slišala, je nekaj najlepšega."

Začetek 1. vožnje bo ob 9.15, finalna pa bo na sporedu ob 12.15. Na startu 1. vožnje je vsega skupaj 70 tekmovalk. Zlata lisica se bo sklenila v nedeljo s slalomom, ki je lani odpadel zaradi pretoplega vremena. Letos je vreme bolj naklonjeno organizatorjem, ki so lahko pripravili odlično progo. Bo pa hladno, zato organizatorji vsem navijačem svetujejo, da se oblečejo mrazu primerno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.