Šport > Zimski športi
32 ogledov

Tina: ''Kar te ne ubije, te okrepi''

tina maze EPA
Najboljše slovenske smučarke Tine Maze nič ne more vreči iz tira. Čeprav so jo v nedeljo v Garmisch-Partenkirchnu varovali policisti, ker so ji neznanci prek elektronske pošto grozili s smrtjo, je tekmo končala na četrtem mestu. Grožnjam se ni uklonila, ostaja na treningu v Garmischu in prek Twitterja sporoča, da se ne boji.

"Če se te želijo znebiti, pomeni, da si nad njimi" je Tina Maze po superveleslalomski tekmi in četrtem mestu tekmi zapisala na Twitterju, nato pa v angleščini zapisala še znano misel: "What doesn't kill you makes you stronger!" (Kar te ne ubije, te okrepi) ter ji dodala povezavo do pesmi Kelly Clarkson Stronger (Močnejši).

Že po tekmi v Nemčiji je Mazejeva pojasnila, da razburljivi dogodki, povezani z grožnjami in policijskim spremstvom, niso zamajali njene psihične pripravljenosti: "Če mi kdorkoli želi kaj povedati, naj to stori osebno." Načrt njene ekipe predvideva, da bo še nekaj dni ostala na treningu na Bavarskem, preden se bo podala na tekme v tehničnih disciplinah konec tedna v Ofterschwangu.

tina maze | Avtor: EPA EPA
Neznanec je najboljši slovenski športnici Tini Maze v okviru tekmovanj v Garmisch Partenkrichnu preko elektronske poške zagrozil s smrtjo. Športni psiholog Matej Tušak je za Slovensko tiskovno agencijo ocenil, da običajno ne pride do samih fizičnih napadov, seveda pa je treba grožnje jemati resno.

Kot pravi Tušak, obstaja široka paleta motivov za takšno dejanje. "Lahko je samo neslana šala, lahko je osebna zamera, lahko navijač skuša pomagati svojemu športniku s pritiskom na tekmeca, lahko le ne prenese, da je nekdo stalno boljši od nekoga, v ozadju so lahko kriteriji nastopov za športna tekmovanja. Obstajajo zelo različni motivi," pravi Tušak. Obenem je v času današnje komunikacijske tehnologije brez težav nekomu zagroziti: "Najmanjši problem je odpreti nek račun na gmailu ali kje drugje ter poslati grožnjo."

Smrtne grožnje nekaj vsakdanjega

Tušak opozarja, da je treba vselej vsako grožnjo vzeti resno, čeprav je znano, da običajno pri grožnji ostane. Podobno je ocenila tudi nemška policija, ki je zato poskrbela za varstvo slovenske smučarke. Tušak obenem pravi, da so grožnje del vsakdana, medijsko zanimanje pa prisotno le v takih primerih, kot je Tina Maze ali kakšno drugo izpostavljeno ime. "Vprašajte samo premierja, koliko groženj s smrtjo prejme. Ali pa poglejte različne forume na internetu ..."

V športu so te grožnje vendarle redke in o ljudeh, ki si privoščijo takšno potezo, Tušak pravi: "To so največkrat navijači, ki pa niso športniki niti v kontekstu športnih vrednot. Takšnih ljudi je dovolj povsod in težava je v njihovem odnosu do sočloveka, ki ni v redu."

Preiskava v polnem teku

Predstavnik policije Karl Heinrich je zagotovil, da je preiskava v polnem teku, o morebitnih novih informacijah pa bodo obvestili, takoj ko bodo na voljo. Ob tem je sporočil še, da nadaljujejo z varovanjem Mazejeve. O dogodku so obvestili slovensko notranje ministrstvo in policijo v Ofterschwangu, ker bodo naslednje tekme svetovnega pokala. Tudi tam bodo sprožili vse potrebne ukrepe za varnost Tine Maze, o vsem pa bodo obveščali tudi njeno ekipo, so sporočili iz SZS.

Massi pohvalil odziv nemške policije

Vsekakor so grožnje breme za tekmovalko, kar je v nedeljo priznal tudi Andrea Massi: "Počutili smo se ogrožene. Kar zadeva varnost, se je nemška policija odzvala odlično, treba jo je pohvaliti. Na tem svetu obstaja očitno vedno kakšen bedak. V Italiji obstaja pregovor, da je mati bedakov vedno noseča. Upam, da gre res le za enega bedaka in da ne gre za sabotažo. Mislim, da je to bolj teorija in da gre res le za kakšnega slaboumneža. Tega ne potrebujemo, opravljamo svoje delo."


Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:23 05.marec 2013.

    Če je pa za koga izmišljen tale pregovor , je pa zate , a nisi opazu !

  • d 18:35 04.marec 2013.

    Massi, makaronarji mate butaste pregovore.

Sorodne novice