Šport > Zimski športi
2952 ogledov

"To nam še manjka, veseli pa Peter Prevc"

peter prevc Epa
Smučarski skakalci so v soboto opravili zadnjo tekmo 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki se bo v Seefeldu končalo danes.

Slovenija je na tekmi mešanih ekip tako kot leta 2017 v Lahtiju zasedla četrto mesto, a bila do zadnjega v boju za odličje. Kolajna na SP je bila tudi glavni cilj tako moškega kot ženskega tabora na tem prvenstvu.

A razpletlo se je drugače. Slovenske skakalke Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl so premierno ekipno tekmo na SP, ki so jo dobile Nemke in je odlična odskočna deska tudi za program naslednjih zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu, končale na četrtem mestu, a se za razliko od tekme mešanih ekip sploh niso vmešale v boj za odličja.

Na posamični tekmi pa sta se izkazali tako Nika Križnar s sedmim kot Urša Bogataj z osmim mestom, čeprav so bile želje še večje. Še sploh potem, ko je Bogatajeva kvalifikacije končala na tretjem mestu, tudi po prvi seriji je bila še v boju za odličja kot peta, a je po tekmi priznala, da je bila v finalu preveč živčna in da ji treme ni uspelo preobrniti v svoj prid.

Urša Bogataj Seefeld Tekma mešanih ekip Šport Slovenija v igri desetink potegnila kratko

"Moram reči, da smo s tem prvenstvom vseeno zadovoljni, saj so dekleta tu prikazala svoje najboljše skoke letos, Križnarjeva je v finalnem skoku zadnje tekme premagala vso konkurenco. Malenkost razočaranja je po ekipni tekmi, na kateri so bile punce 'zakrčene', ampak sem smo prišli res dobro pripravljeni. Dekleta so s skoki pokazala, da smo zraven, ko se nam bo še malo bolje izšlo, bomo lahko posegli tudi po kolajnah," je SP ocenil selektor ženske vrste Zoran Zupančič.

V moškem taboru so prav tako pred prvenstvom napovedali, da merijo na medaljo, a so bili od nje oddaljeni še precej bolj, kot njihove kolegice iz reprezentance. Na veliki skakalnici v Innsbrucku so bili Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc ekipno šesti - čeprav so pred prvenstvom napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, so končali prav na zadnjem mestu med njimi.

Najboljši dosežek pa je z desetim mestom uspel debitantu na prvenstvih, 18-letnemu Timiju Zajcu, ki pa si je, kot kaže, pred odhodom sam na ramena naložil preveliko breme. Zajc je namreč presenetil v napovedih, da meri na kolajno.

To je še bolj prišlo do izraza na srednji napravi v Seefeldu, kjer se nikakor ni našel in je celo ostal brez finala na zadnjem, 50. mestu. V Seefeldu sta se od Slovencev z dobrima nastopoma izkazala Jelar, tretji po prvi seriji, in Prevc, peti po polovici, in oba sta bila v ognju za zmagovalni oder. A zasukalo se je drugače, žirija je ob močnem sneženju tekmo spremenila v pravo farso.

walter hofer Cirkus na SP Šport Hofer odgovoril na kritike kolegov, tudi Jelka Grosa

Sneženje, sneg se je mešal z dežjem, se je iz minute v minuto krepilo in najboljši skakalci po prvi seriji v teh razmerah niso imeli v finalu prav nobene možnosti, da bi se vmešali v boj za vrh. Zato so se lahko na stopničke z veliko sreče povzpeli 27. po prvi seriji Poljak Dawid Kubacki, 18. Poljak Kamil Stoch in deseti skakalec po prvi seriji Stefan Kraft, sicer branilec naslova.

Od Slovencev je bil tako z 11. mestom najboljši Jernej Damjan, saj sta tako Jelar kot Prevc zdrsnila po lestvici navzdol. Izkupiček je bil precej manjši od želja in pričakovanj.

Pred nadaljevanjem sezone svetovnega pokala, že prihodnji konec tedna se bo nadaljeval v norveškem Oslu, je skrb vzbujajoč zlasti padec forme Zajca, najboljšega Slovenca to zimo, ki je bil pred SP konstantno v najboljši deseterici, za povrh pa je zmagal tudi na svoji prvi tekmi na letalnici v karieri, ko je bil najboljši v Oberstdorfu. Tudi zato je še vedno v boju za mali kristalni globus v poletih, ki se bo končal na finalu v domači Planici. Veseli pa vzpon šampiona Prevca ter Jelarja, ki sta ves čas prvenstva nadgrajevala svoje nastope.

"Resda nam je malo zmanjkalo, ampak na koncu, glede na formo, ki so jo fantje pokazali, je treba vedeti, da so kolajne osvojili tisti, ki so bili najboljši vso sezono. To nam še manjka," je uvodoma oceno SP začel selektor Gorazd Bertoncelj.

jernej damjan Mešani občutki Šport "Po prvi seriji so robantili Poljaki, zdaj smo jezni mi."

"Timi je mogoče preveč hrabro vstopil v to svetovno prvenstvo, s previsokimi cilji. Ne glede na to, je njegovo deseto mesto še vseeno vrhunski rezultat. A dejstvo je, da je tu malo izgubil občutke in na srednji napravi prikazal povsem ponesrečen nastop. Veselijo nas nastopi Petra Prevca, Žige Jelarja, tudi Jernej je bil na koncu enajsti ... to je v redu," je sklenil glavni trener.

Na norveško turnejo bodo od Slovencev odpotovali Zajc, Peter Prevc, Jelar, Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc, ki se za zadnji del sezone spet vrača v reprezentanco, je določil Bertoncelj.

Komentarjev 2
  • Zanluka 23:04 04.marec 2019.

    Spoštovani gospod križar! Navadno ne komentiram in se ne brigam zato, kar si drugi mislite, pač vsak ima svoje mnenje. Vendar da lahko rečete nekaj takega, pa se mi zdi skrajno neumno. Ne vem, ali ste že pozabili, kdo nas ...prikaži večs je razveseljeval še nedolgo nazaj, ampak naj vas spomnim da je bil to kdo drug kot Prevc. Kako lahko sploh dvomite o nazivu šampiona? Kot skakalec je osvojil prav vse, če pa mu očitate slabšo sezono zaradi poškodbe, potem je to zgolj...žalostno. Bi pa rad vas videl skočiti...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:31 03.marec 2019.

    In kaj je tako prestižnega na Prevcu,da je šampijon,če bi ne bilo obeh deklet,bi bla Prevc i Jelar na seznamu skupaj s Kazahstanom.Prevcu je treba povedat,da naj skače al pa naj gre prodajat kredence,saj trenutno za kaj drugega ni sposoben,če ...prikaži več ne more v najodločiljnejšem trenutku skočt 105m pol nej neha,Nika ga je gladko prehitela v vsem,žal.