Šport > Zimski športi
17170 ogledov

Trener šokiran zaradi Prevca, Zajc prestrašen, Lanišku se smeji

gorazd bertoncelj Profimedia
Prvi tekmovalni dan v Planici, kjer poteka svetovno prvenstvo v poletih, je minil v znamenju neuvrstitve Petra Prevca v slovensko ekipo.

Slovenska skakalna reprezentanca je opravila prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v poletih v Planici. Po začetnem šoku, ko je iz ekipe zaradi slabših skokov od reprezentančnih kolegov izpadel Peter Prevc, so vsi štirje slovenski predstavniki preživeli kvalifikacijsko sito. V petek in soboto sledi boj za prvi komplet kolajn.

domen prevc SP 2020 Šport Orli 100-odstotni, Bertoncelj pa ni navdušen: "Tako, tako je bilo danes"

V petek bosta na sporedu dve od štirih posamičnih serij, slovenske barve pa bodo zastopali Domen Prevc, Timi Zajc, Bor Pavlovčič in Anže Lanišek. Najbolj se je v kvalifikacijah izkazal Pavlovčič z 11. mestom, prav pri vseh pa je glavni trener Gorazd Bertoncelj videl še precej rezerv.

"Bor je opravil zelo soliden polet za 11. mesto. Zelo dober rezultat. Preostali trije so skočili solidno, vsi štirje pa imajo veliko rezerv. Manjka nam pet do deset metrov, da bi bili povsem zraven. Tukaj so rezerve, ki jih moramo izkoristiti in popraviti določene stvari," je pogovor z medijskimi predstavniki začel Bertoncelj.

"Peter Prevc? Logična poteza"

Mimo odločitve, da Petra Prevca ne uvrsti med četverico za kvalifikacije, ni mogel. "Odločitev, da Peter ne bo nastopil v kvalifikacijah, je bila lahka. Šok pa je bil pa kar velik, saj je on naš as, najboljši tekmovalec v poletih. A tokrat ni pokazal prebliska oz. nekdanje šampionske forme, in seveda je bila logična poteza, da se ga ne uvrsti v ekipo," je odločitev obrazložil Kranjčan.

S tem pa upov za Prevčev nastop na ekipni tekmi ni konec. Priložnosti bo še nekaj, a bo moral 28-letnik "svojo vrednost pokazati kot predskakalec", poudarja glavni trener.

peter prevc SP 2020 Šport Velikanski šok za Petra Prevca

Pavlovčič potrdil formo

Svojo vrednost pa so v obeh serijah za trening pokazali ostali. Predvsem Pavlovčič je bil glavno presenečenje glede na dosedanje polete, a ne, ko je govora o njegovi letošnji konstantni formi.

"Danes sem šel v skoke z miselnostjo, da moram od prvega skoka dobro opraviti svojo nalogo in premagati preostale fante. Prvi skok je bil zaradi megle malce težaven, v drugem pa sem se bolje znašel in pokazal, da sem vreden nastopa v ekipi. Skok v kvalifikacijah je bila nato še ena potrditev, da dobro letim," je z rahlim nasmeškom na obrazu razlagal 22-letni domačin.

Pritiska, ker je šlo že od samega začetka na polno ter za mesta v ekipi, ni čutil. "Bom rekel, da ni bilo tako težko skakati. Po drugi strani sem imel v mislih, da je letalnica in je to preusmerilo misli stran od internega tekmovanja," je priznal letos zelo konstantni skakalec rateškega smučarskega kluba.

peter prevc Noče domov Šport Razočarani Prevc: "Sam sem kriv"

Zajc: "Bilo me je strah"

Če je bil Pavlovčič videti zelo sproščen, je bilo drugače s Zajcem. Slednji je priznal, da ga že dolgo ni bilo tako strah kot danes. "Pred prvim skokom me je bilo na vrhu zelo strah. Že dolgo ne tako. Niti v Kulmu. Verjetno me je bilo nazadnje tako strah prav tu v Planici leta 2018. Borba je bila s samim seboj, saj nisem čisto točno vedel, kako se bom znašel," je dejal 20-letnik.

"Ob drugih dveh skokih je bilo malo bolj sproščeno. Prvi dan sem preživel, imam pa še ogromno rezerve. Z mize in čez prelet, kjer sem nekoč pridobival, sem tokrat izgubljal. Štiri polete je treba narediti dolge. Avstrijci in Norvežani so res močni. Če bi se zgodil kakšen res velik premik čez noč, bi bil kar konkurenčen," je odkrito dejal najmlajši član slovenske četverice za petkovo in sobotno posamično tekmo.

Prevc: "Rezerv je ogromno"

Še bolj slikovit je bil ob omembah težav in rezerv Domen Prevc, ki je bil danes 21. "Rezerve so že v počepu, tudi pri odskoku, letu. Pristanek bi prav tako lahko bil lepši. Vse to bomo skušali odpraviti," je za RTV Slovenija polet komentiral najmlajši od bratov Prevc.

Lanišek prvič užival v Planici

Ob vprašanju, kakšni so bili poleti, pa je Anže Lanišek odvrnil kar z vprašanjem. "Kako bi pa vi ocenili moje polete?" Seveda je nato tudi sam ocenil svoje polete. "Sem zelo zadovoljen. Prvič v Planici sem začel uživati. To je zelo dobra popotnica za naslednje tri dni. Fino je, če si v dobri formi, da veš, kaj delaš. Točno veš, kako je treba počepniti. In potem se lahko prepustiš užitkom v zraku, da ni zgolj mučenje na mizi in prelet, potem ti pa nič več ne ostane," je razlagal nasmejani Lanišek.

Deseti skakalec letošnje sezone v svetovnem pokalu je optimist, saj se ponavadi prvi dan na letalnici ni najbolje znašel. Bolje je začel skakati po prespani noči. "Na to karto bom spet stavil," je dodal Domžalčan.

Tako kot vsi slovenski skakalci, je tudi on pohvalil umetno razsvetljavo in pripravo letalnice. Nekaj preglavic jim je povzročala predvsem megla. "Na treningu je bilo veliko megle. Dokler nisi prišel čez 'pukl', nisi vedel, kje si, kaj si. Potem se ti je šele odprlo. To mi je bilo zelo dobro, pravi užitek. Nekaj tako zanimivega smo doživeli na jesenskem treningu v Kranju," je polete podoživel Lanišek.

Med favoriti Slovenci za posamično tekmo niso. To je priznal tudi najboljši slovenski skakalec to zimo. V prvi vrsti bo treba paziti na Norvežane, Nemce, med Avstrijci je bil najboljši Michael Hayböck, odpisati pa ni moč niti Poljakov, je zaključil 24-letnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.