Šport > Zimski športi
2859 ogledov

Desetinke določile državnega prvaka, epski spopad tudi med ženskami

Smučarski skoki, poletna sezona Epa
Poletna prvaka v skokih sta postala Križnarjeva in Lanišek.

Kranj je s poletnim državnim prvenstvom gostil zaključek poletne sezone v smučarskih skokih. V moški konkurenci je svoj drugi poletni naslov, najboljši je bil že leta 2014, osvojil Anže Lanišek, v ženski konkurenci pa je lansko zmago ubranila Nika Križnar.

Posebej je izstopala ženska kategorija, kjer sta se za naslov udarili najboljša skakalka lanske zime Križnarjeva in najboljša skakalka poletne velike nagrade Urša Bogataj. Tekmovalki je ločilo vsega 2,8 točke.

Smučarski skoki, poletna sezona | Avtor: Epa Epa

Že po prvi seriji je bil najboljša Križnarjeva, ki je pristala pri 98,5 metra in bila dva metra boljša od Bogatajeve. Ko je ob koncu tekme najprej Bogatajeva s 100 metri dosegla največjo daljavo med dekleti, Križnarjeva pa je nato skočila meter manj, je bilo treba počakati na sodniške ocene, a je bila prednost dovolj velika za zmago tekmovalke iz Žirov. Tretja je bila Jerneja Brecl.

"Imam zelo konstantne skoke, a so daleč od idealnih. Tudi danes sem obakrat zamudila pri odskoku. Gre mi dobro, a imam veliko rezerve. Nekaj je je v letu, lahko izgubim tudi kakšen kilogram, ... Komaj čakam zimo," je po tekmi povedala zmagovalka, ki ni skrivala, da ima tudi v novi sezoni visoke cilje: "Tudi na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer bo moč pričakovati tudi medsebojne slovenske obračune za kolajne".

Bogatajeva, ki je prejšnji vikend pokorila svetovno elito, se je v Sloveniji morala zadovoljiti z drugim mestom. "To je samo super, saj je dokaz, da imamo močno konkurenco. Sicer pa se je bilo danes zelo težko zbrati. Tekmo smo imele skupaj s fanti in vse skupaj se je zelo vleklo."

Smučarski skoki, poletna sezona | Avtor: Epa Epa

V moški konkurenci je imel Lanišek po skokih 102,5 in 106,5 metra vsega tri desetinke točke prednosti pred Cenetom Prevcem, ki je pristal na 105,5 ter 105 metrih. Tretje mesto sta si razdelila Žiga Jelar in Lovro Kos.

"Danes nisem imel svojega dne in sem bil največji tekmec sam sebi. Sicer pa so bili poletni treningi zelo dobri in zdaj čakam zimo. Imam priložnost za nekaj popravkov, predvsem pa potrebujem stabilnost," je po tekmi povedal Lanišek, utrujen po vrnitvi z dolge poti iz Klingenthala.

Peti pa je bil izkušeni Peter Prevc, ki se v tej sezoni vrača na smuči slovenskega proizvajalca Slatnar in še išče občutke na novi opremi. "Lani mi ni šlo in v takem trenutku razmišljaš v vse smeri. Prav zato sem se dogovoril za menjavo opreme."

peter prevc | Avtor: Instagram Instagram

Nova sezona je blizu. Glavni trener Robert Hrgota napoveduje priprave doma. Najprej tekmovalce sicer čaka testiranje v vetrovniku, že prihodnji teden pa naj bi ekipa v Kranju dobila ledene smučine za vadbo, prav kmalu pa naj bi bili nared tudi objekti v Planici in prav ta dva centra bosta v naslednjem mesecu in pol dom najboljših slovenskih skakalcev in skakalk.

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 22:16 05.oktober 2021.

    Pero, Pero lošem kurcu i dlaka smeta???

Sorodne novice