Šport > Zimski športi
146 ogledov

Tri Slovenke v prvi osmerici

Ema Klinec
Ekipni uspeh slovenskih skakalk.

Norvežanka Maren Lundby (267,1 točke) je prepričljivo dobila tudi drugo tekmo svetovnega pokala smučarskih skakalk v domačem Lillehammerju. Med finalistkami je nastopilo pet Slovenk, povratnica med najboljše Ema Klinec (248,9) je tudi na drugi tekmi končala tik pod stopničkami. V "top 10" sta pristali še Nika Križnar (7.) in Urša Bogataj (8.).

Norvežanka Lundbyjeva, vodilna že po prvi seriji, je pokazala, da je v deveto sezono svetovnega pokala vstopila najbolje pripravljena med vsemi dekleti. Po sobotni zmagi je danes na domačem prizorišču dodala še eno, ki je bila zanjo že 27. v karieri na tekmah najvišje ravni.

Slovenke so na današnji tekmi vknjižile še lepši ekipni uspeh kot na sobotni tekmi, saj so kar tri končale med najboljšo deseterico. Ema Klinec (248,9 točke) je ponovila dosežek s prve tekme in spet končala na "nehvaležnem" četrtem mestu, a dve uvrstitvi tik pod stopničke sta za povratnico po težki poškodbi gotovo dobra spodbuda za nadaljevanje sezone.

"Najprej sem bila vesela, da je do začetka tekme prenehalo snežiti. V kvalifikacijah sem poskušala narediti nekaj, za kar sem mislila, da bo bolje, a se mi ni obneslo. V prvi seriji sem naredila tisto, kar sem si zastavila, ne pa tistega, kar sem naredila včeraj. Gledano skupno torej še nekaj manjka. Skoki so različni, stvar pa se sestavlja. Četrto mesto je povsem realno, to je vrhunski rezultat. Za stopničke bo treba še trenirati, popraviti na treningu, da prideš na tekmo tako, da točno veš, kam in kako," je po dveh uspešnih tekmah povedala Klinčeva.

Njen uspeh sta danes dopolnili Nika Križar (224,4) s sedmim in Urša Bogataj (216,4) z osmim mestom, do točk pa sta prišli še Špela Rogelj (191,8) s 24. in Jerneja Brecl (179,4) z 28. mestom. Brez finala je ostala najbolj izkušena članica slovenske vrste Maja Vtič.

Po koncu uvodnega vikenda sezone je nastope svojih varovank kot uspešne ocenil tudi glavni trener Zoran Zupančič. "V tako zgoščeni konkurenci, če izvzamemo Maren Lundby, je treba imeti tudi nekaj sreče, da prideš na zmagovalni oder. Emo lahko zelo pohvalim za zares uspešno vrnitev v svetovni pokal. Naredila je ogromno dela tako na treningu kot sama doma. Lahko povem, da danes ni naredila najboljših skokov, stopničke so zanjo torej dosegljive," je o najboljši slovenski skakalki ta čas dejal selektor.

"Nika Križnar še ni povsem stabilna. Predvsem njen drugi skok je to pokazal. Tako Ema kot Nika sta največ pokazali v kvalifikacijah, a tekma naredi svoje. Urša je bila danes nekaj boljša, ima pa največ rezerve od vseh tekmovalk. Jerneja in Špela sta danes naredili tisto, kar bi nekako morali že včeraj. Trenutno merita sicer še višje, a za dvajseterico je danes treba narediti dva lepa skoka. Žal se danes med trideset ni uspelo uvrstiti Maji, ki je odskočila prepozno. S celotno ekipo pa smo lahko zadovoljni, vse so se uvrstile med dobitnice točk. Danes tri med deseterico, kar je super za uvod," je dodal Zupančič.

Sezona svetovnega pokala za skakalke se bo nadaljevala naslednji konec tedna v nemškem Klingenthalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice