Šport > Zimski športi
240 ogledov

Trije smučarji tekači z dolgoletnimi kaznimi

Aleksej Poltoranin
Štiriletne kazni za dopinške goljufe.

Krovna mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, da je zaradi vpletenosti v dopinško afero s prepovedmi nastopanja kaznovala tri smučarje tekače. Naslednja štiri leta ne bodo smeli tekmovati Kazahstanec Aleksej Poltoranin ter Estonca Karel Tämmjarv in Andreas Veerpalu.

Odločitve o kaznih so povezane z lansko afero Seefeld. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju so takrat avstrijski organi pregona razkrili dobro organizirano dopinško mrežo, v kateri so pozneje obremenili še številne druge športnike, tudi iz drugih panog. Med njimi sta bila tudi slovenska kolesarja Kristijan Koren in Borut Božič.

Glavnina sodelujočih oziroma uporabnikov prepovedanih sredstev pa je prihajala iz vrst smučarjev tekačev, danes je Fis s prepovedjo nastopanja kaznoval glavne tri osumljence.

Danes kaznovana trojica je bila že dlje časa začasno suspendirana, saj ji je Fis odločitev o začasni prepovedi udeležbe na tekmah izrekel že 1. marca lani. Enaka kazen, prepoved delovanja v naslednjih štirih letih, je doletela še estonskega trenerja Matija Alaverja.

Vsi štirje se lahko na kazen še pritožijo na krovno športno razsodišče Cas v Lozani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.