Šport > Zimski športi
490 ogledov

Umrla prva olimpijska prvakinja v akrobatskih skokih

Lina Čerjazova Reševalni pas/Twitter Lina Čerjazova v Lillehammerju 1994.
Iz Rusije je prišla žalostna novica.

Umrla je nekdanja akrobatska smučarka Lina Čerjazova, dobitnica prve zlate olimpijske kolajne v smučarskih akrobatskih skokih na zimskih olimpijskih igrah leta 1994 v Lillehammerju, je Mednarodna smučarska zveza (Fis) sporočila na uradni spletni strani. 

Čerjazova je umrla 23. marca v ruskem Novosibirsku po dolgi bolezni. Stara je bila 50. Novico o smrti olimpijke je sporočila ruska federacija za smučanje prostega sloga. Čerjazova je bila rojena v uzbekistanskem Taškentu, zadnji dve desetletji svojega življenja pa je živela v ruskem Novosibirsku.

Leta 1994 je postala prva ženska v zgodovini olimpizma z osvojeno zlato kolajno v akrobatskem smučanju oziroma smučanju prostega sloga v disciplini skoki. Dolgo časa je bila edina ženska, ki je lahko skočila zahteven trik, tako imenovani trojni flip. Še vedno ostaja edina nosilka zlate olimpijske kolajne z zimskih olimpijskih iger v zgodovini Uzbekistana.

Leto pred Lillehammerjem je na svetovnem prvenstvu smučarjev prostega sloga v avstrijskem Altenmarktu osvojila zlato kolajno. V obdobju med 1992 in 1994 je v svetovnem pokalu nanizala trinajst zmag. Po koncu sezon 1992/93 in 1993/94 je osvojila velika kristalna globusa, ko je dobila šest od osmih tekem oziroma šest od enajstih.

Poleti 1994 se ji je pri treningu pripetila huda poškodba, ko je padla na glavo ter je bila z diagnozo počene lobanje en mesec v komi. Jeseni 1995 se je znova vrnila na tekmovalne steze, ampak ni povrnila stare forme. Leta 1998 se je udeležila olimpijskih iger v Naganu, a je nato kmalu doživela novo nesrečo in se odločila za konec tekmovalne pot. Preselila se je v Rusijo, kjer je živela s posvojenko Alino in je bila med zelo dejavnimi promotorji smučanja in telesne dejavnosti.

Kot je 23. februarja 1994 poročala STA, je v olimpijskem tekmovanju v akrobatskih skokih po pričakovanjih zmagala Uzbekistanka Lina Čerjazova (166,84 točk), srebrno medaljo je osvojila Švedinja Marie Lindgren (165,88 točk), bron pa Hilde Synnöve Lid iz Norveške (164,13 točk). Uzbekistanka Čerjazova je tudi pred tekmovanjem veljala za glavno favoritinjo.

Filip Flisar Pri zdravnikih Šport Flisar po hudem padcu opravil podrobnejše preglede
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice