Šport > Zimski športi
114 ogledov

Usoda Zlate lisice visi v zraku, Kranjska Gora pripravljena

53 zlata lisica Anže Petkovšek
Organizacijski komite Zlate lisice je na današnji večerni seji razpravljal o morebitnih rezervnih scenarijih po jutrišnji snežni kontroli v Mariboru.

Štajerska prestolnica naj bi 6. in 7. januarja gostila tekmo svetovnega pokala alpskih smučark, a trenutno na Pohorju ni dovolj snega za izvedbo 54. Zlate lisice.

Kot je drevi za STA dejal tiskovni predstavnik Zlate lisice Uroš Mencinger, končna odločitev o tekmovanju in njegovi morebitni selitvi na nadomestno prizorišče še ni padla, saj je treba najprej počakati na četrtkovo snežno kontrolo, kjer bo kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Hans Grogl preveril dejansko stanje na progi. Ta za zdaj ni prekrita s snegom, vsaj ne popolnoma, saj so visoke temperature, v zadnjih dneh pa tudi deževje, onemogočali umetno zasneževanje.

Pravilniki Fisa določajo, da mora biti po vsej progi najmanj 30 centimetrov debela plast snega, česar pa v spodnjem delu mariborske proge zaradi visokih temperatur ni bilo mogoče zagotoviti. Kot nadomestno prizorišče se je že javila Kranjska Gora, ki pogoje izpolnjuje, tako da je zaenkrat rezervni načrt prirediteljev selitev na Gorenjsko, ki je v minulih letih že nekajkrat uspešno prevzela tekmo alpskih smučark.

Boštjan Kline Smuk Šport Smukači danes brez spusta po Stelviu

"Dokončne odločitve ne moremo sprejeti. Po jutrišnji snežni kontroli ob 10. uri si bo vodja tekmovanja Mitja Dragšič skupaj s snežnim kontrolorjem pogledal progo in povedal, kako in kaj in če je možno pripraviti progo. Žal že danes vemo po našem opravljenem ogledu, da bo to težko, zato se že pripravljamo na selitev, vendar bo dokončna odločitev padla jutri," je dejal Mencinger.

"Predvidoma ob 11. uri bomo pripravili tiskovno konferenco, ko bodo pristojni prišli dol s hriba, potem predvidoma po scenariju sledi selitev snežnega kontrolorja skupaj z generalnim sekretarjem tekmovanja Srečkom Vilarjem v Kranjsko Goro, da še tam pregledajo progo. Za Gorenjsko nas ne skrbi, je dovolj snega, saj smo prizorišče že pregledali in smo v nenehnih stikih z organizacijskim odborom Vitranca. Že jutri imamo predviden prvi sestanek in začnemo delati naprej," je še dejal Mencinger.

ana drev Svetovni pokal Šport Tekmi v Lienzu zdaj drugače

Kranjska Gora se je kot nadomestno prizorišče v minulih letih že izkazala, samo prireditev v sodelovanju s Kranjskogorčani pripravljajo marljivi mariborski delavci. Večjo težavo zaradi podaljšanih praznikov predstavljajo le namestitve neposredno v Kranjski Gori, vendar bi lahko večji del obiskovalcev in tekmovalnega pogona prevzel tudi bližnji Bled.

"Fis dobro pozna Kranjsko Goro, tudi tekmovalke jo poznajo in nenazadnje je to naša uradna rezervna proga za Zlato lisico. Fis si skupaj z direktorjem Atlejem Skaardalom tudi želi zadržati tekmo v tem terminu, saj drugih dogodkov v tem času ni predvidenih, posebej, ker še trajajo prazniki, Sloveniji pa je v interesu, da tekmovanje zadrži pri nas," je zaključil Mencinger.

Morebitna selitev tekmovanja pomeni, da bi tisti, ki so že kupili vstopnice, te lahko uporabili tudi na nadomestnem prizorišču, v primeru, da tja ne želijo potovati, pa jih lahko vrnejo in dobijo povrnjen denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.