Šport > Zimski športi
913 ogledov

Uspešen avstrijski športnik zaradi dopinga v zapor, suspendiran tudi tenisač

Dominik Baldauf Epa
Avstrijskemu smučarskemu tekaču je bila zaradi dopinga dosojena petmesečna zaporna kazen, prav tako pa je bil zaradi kršitve dopinških predpisov suspendiran tudi teniški igralec, Nicolas Jarry.

Avstrijskemu smučarskemu tekaču Dominiku Baldaufu je državno tožilstvo v Innsbrucku izreklo petmesečno zaporno kazen zaradi hude profesionalne športne prevare ali z drugimi besedami goljufanja z dopingom, poroča nemška agencija dpa.

Avstrijska agencija apa pa poroča, da se bodo tako tožilci kot Baldaufovi odvetniki, ki pravijo, da je Avstrijska smučarska zveza vedela za to, pritožili na odločitev sodišča.

Zdaj že upokojeni 27-letni smučarski tekač Baldauf je bil eden izmed 23 športnikov, povezanih z afero s krvnim dopingom, za katero je stal nemški športni zdravnik Mark S in je izbruhnila lani.

Baldauf si je med letoma 2016 in 2019, do nordijskega svetovnega prvenstva v domačem Seefeldu konec februarja 2019, načrtno do boljših dosežkov pomagal s prepovedanimi sredstvi.

Dominik Baldauf | Avtor: Epa Epa

Baldauf in njegov reprezentančni kolega Max Hauke, ki sta bila začasno suspendirana takoj po pozitivnih testih, sta si konec julija prislužila štiriletno prepoved nastopanja avstrijske protidopinške agencije, do februarja 2023. Dvojec si je lani na nordijskem SP pomagal s krvnim dopingom, je potrdila avstrijska agencija za boj proti prepovedanim sredstvom.

Vsi rezultati, ki sta jih Baldauf in Hauke dosegla od 1. aprila 2016, ko je naknadna analiza krvnih vzorcev pokazala uporabo dopinga, so bili črtani, vrniti sta morala tudi vse naslove, denarne nagrade in startnine, za nameček pa plačati tudi vse pravne stroške.

 

Kazen za 78. igralca sveta

Čilski teniški igralec Nicolas Jarry, sicer 78. igralec sveta, pa je začasno suspendiran zaradi dopinške kršitve, potem ko je bil njegov vzorec urina z Davisovega pokala novembra lani pozitiven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna protidopinška zveza WADA je v vzorcu Jarryjevega urina našla prepovedane substance ligandrol in stanzolol.

Nicolas Jarry | Avtor: Profimedia Profimedia

Štiriindvajsetletnik je bil testiran na finalu Davisovega pokala v Madridu leta 2019, 4. januarja letos so ga obtožili kršitve, začasni suspenz pa je začel veljati danes.

Jarry je najvišjo uvrstitev na lestvici ATP dosegel julija 2019, ko se zasedal 38. mesto, na grand slamih pa se mu nikoli ni uspelo prebiti čez drugi krog.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.