Šport > Zimski športi
25 ogledov

V Planico spet za 20 evrov

navijači planica zastave množica Saša Despot
Organizatorji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo od četrtka do nedelje v Planici, čeprav letos v dolini pod Poncami ne bo poletov, temveč skoki na prenovljeni Bloudkovi velikanki, tudi letos pričakujejo velik obisk.

Prva tekma svetovnega pokala na prenovljeni Bloudkovi velikanki, kjer je Primož Peterka leta 1998 do zadnje tekme bil boj za skupno zmago z Japoncem Kazuyoshijem Funakijem in na koncu osvojil svoj drugi veliki kristalni globus, bo letos po mnenju organizatorjev dober pokazatelj, da si Slovenija s Planico zasluži tudi organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva leta 2019.

Kot je na novinarski konferenci poudaril kranjskogorski župan Jure Žerjav, je zanje Planica vrhunec zimske turistične sezone, zato so se nanj tudi letos dobro pripravili. "Prepričan sem, da bo prireditev tudi letos dobro uspela. A naj opozorim, da čeprav imate v Ljubljani že spomladansko-poletne temperature, v Planici še vlada trda zima, saj imamo tam še meter snega. Zato naj se obiskovalci ustrezno opremijo, da bodo lahko uživali v skokih," je opozoril Žerjav.

Proračun slaba dva milijona evrov

Proračun prireditve se po besedah generalnega sekretarja OK Planica Primoža Finžgarja ne razlikuje veliko od proračuna za prireditev na letalnici bratov Gorišek. "Letošnji proračun je primerljiv z lanskim: nekje med 1,8 in 1,9 milijona evrov. Dobra polovica prihodkov je na strani sponzorjev, preostali del so televizijske pravice in vstopnine. Prostora za obisk je v Planici dovolj, zato upam, da bomo dosegli načrtovan rezultat, to je pozitivno ničlo. A zavedamo se, da bo letos težko," je dejal Finžgar in pojasnil, da bi morali v dolino pod Ponce zvabiti okoli 50.000 obiskovalcev.

Letos prvič ženske

Tudi zato so se organizatorji še posebej potrudili s spremljevalnim programom, svoje pa naj bi prispevala tudi ženska tekma svetovnega pokala, ki bo letos na sporedu prvič. "A treba je biti realen; na obisk bo vplivalo dejstvo, da so letos na sporedu skoki, pa tudi slabša ekonomska situacija. A sam verjamem, da bodo ljudje prepoznali planiški dogodek kot nekaj več, pa tudi izjemni rezultati naših skakalcev so dovolj velik magnet," je še menil Finžgar, ki je pojasnil, da je velik del stroškov nastal zaradi odstranjevanja snega, saj ga je bilo v Planici več kot dva metra.

"Tudi stroški so podobni kot na letalnici. Velik del odpade na nagrade tekmovalcev in seveda vso infrastrukturo. Šotore in tribune smo pripravili tako kot lani," je še povedal Finžgar, vodja prometa, transporta in vstopnin Jože Ajdišek pa je dejal, da so organizatorji tudi letos upoštevali zavezo, da bo Planica trajnostni športni dogodek, zato obiskovalce pozivajo, naj jih čim več pride v dolino pod Ponce z vlakom.

Trije izredni vlaki

"Lani smo v Planico z vlakom in nato z brezplačnimi avtobusi iz Hrušice prepeljali 1.200 obiskovalcev, letos računamo, da jih bomo več kot 2.000. V sodelovanju s Slovenskimi železnicami bodo na voljo trije izredni vlaki; dva v soboto in eden v nedeljo. Naša želja je, da bi ljudi umaknili s ceste, zato smo ustrezno tudi uredili in označili pešpoti iz Kranjske Gore do Planice. Uredili smo parkirišča za okoli 500 osebnih avtomobilov ter za od 300 do 320 avtobusov," je še dejal Ajdišek.

Cene vstopnic za letošnje tekme so iste kot lani: 20 evrov za stojišče in 40 evrov za tribuno, medtem ko bo treba za vstopnice otrok od 7. do 15. leta odšteti po 3 evre. V nedeljo imajo otroci v spremstvu staršev prost vstop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.