Šport > Zimski športi
36 ogledov

Veliki dvoboj Shiffrinovi: Tina brez globusa

lenzerheide mali kristalni globus tina maze
1/27
EPA
Mikaela Shiffrin je z izjemno drugo vožnjo zmagala na zadnjem slalomu sezone v Lenzerheideju in pred finalom vodilni Tini Maze speljala mali kristalni globus. Črnjanka je imela pred drugo vožnjo več kot sekundo prednosti, toda Američanka jo je v drugo ugnala za 35 stotink. Drugo mesto Avstrijki Bernadette Schild (+0,20), Tina na koncu tretja.

Pred zadnjim dejanjem slalomske sezone v Lenzerheideju je Mikaela Shiffrin prek socialnega omrežja povabila Tino Maze na ples, Američanka pa je v finalni vožnji odplesala svoj najhitrejši tvist, s katerim je nadoknadila ogromen zaostanek za Črnjanko iz prve vožnje in jo na odločilni tekmi ugnala v boju za mali kristalni globus. Shiffrinova, ki je pred tekmo za sedem točk zaostajala za Mazejevo v slalomskem seštevku, je lahko visoko v zrak dvignila svojo prvo kristalno trofejo v kratki karieri.

Ob koncu slalomske sezone je zbrala 688 točk proti 655, ki jih je zbrala Mazejeva. Slovenska šampionka je vseeno postavila nov točkovni rekord v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima zdaj 2314 točk. Obenem je zdaj sama na večni lestvici po številu stopničk v eni sezoni, saj je presegla dosedanji rekord Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000 in na stopničke stopila še triindvajsetič letos.

"Razočarana sem in izpraznjena po vseh teh tekmah in emocijah skozi celo sezono. Danes sem zgrešila moj ritual v drugem teku in nisem bila tista prava. Še vedno delam napake, na napakah se učimo. Tokrat je bil ritem teh dveh tekov zelo na tesno, ponavadi je med prvim in drugim tekom več časa ..." je za Val 202 po tekmi povedala Mazejeva.

Usodna kavica preveč za Tino

"Mogoče sem zgrešila, ampak to so malenkosti, ki pa na koncu vseeno vplivajo. Spila sem kavo preveč in se mi je med drugo vožnjo enostavno vrtelo. Zavedam se, da sem zgrešila s tem. Ne počutim se dobro, vendar moram gledati pozitivno. Sezona je bila odlična, vendar napake delam tudi jaz. Tu je res lepo vzdušje, navijači so super, lepo, da so tukaj in te spodbujajo."

Črnjanka je v cilj prve vožnje s startno številko ena prišla brez večjih napak in daleč najhitrejšim časom 57,67 sekunde. Takoj za njo je Slovankinja Veronika Velez Zuzulová za Črnjanko v cilju zaostala za ogromnih 1,27 sekunde, večino zaostanka pa si je nabrala v že tradicionalno izjemnem spodnjem delu slovenske smučarke.

Shiffrinove ni mogla niti gledati

Nič bolje se ni odrezala niti Tinina prva konkurentka Shiffrinova, ki je imela pred drugo vožnjo visok zaostanek za najboljšo slovensko smučarko (+1,17), ki bi ob takšnem vrstnem redu po koncu tekme osvojila slalomski kristalni globus.

Še najbolj se je Mazejevi presenetljivo približala Avstrijka Kathrin Zettel (+0,58), z visoko številko 15 pa je Shiffrinovo prehitela še ena slovenska severna soseda, Bernadette Schild, ki je z zaostankom 0,66 sekunde Američanko izrinila na šele četrto mesto.

Toda zadnja se je smejala prav mlada Shiffrinova, ki je z izjemnim drugim nastopom pometla z vsemi tekmicami. Mazejeva je imela pred ciljem od 1,17 sekunde prednosti zgolj 14 stotink zaloge, kar je bilo na koncu premalo za zmago, ki bi ji prinesla tudi četrti globus sezone. Shiffrinovo so v cilju premagale solze, medtem ko je Črnjanka po objemu z zmagovalko s sklonjeno glavo premlevala svoj nastop.

Drugo mesto je zasedla tretja po prvi vožnji Schildova, sestra nekdanje slalomske prvakinje Marlies Schild, ki se je tako prvič v karieri povzpela na stopničke. "V bistvu bi se zahvalila Tini Maze. Gnala me je prav do konca," je po tekmi dejala presrečna Shiffrinova.

Družina in politiki niso prinesli zmage

Mazejeva je tako v tej sezoni zmagala skupno v svetovnem pokalu in osvojila še mali veleslalomski ter superveleslalomskemu globus. Najboljša je bila tudi po dveh tekmah v superkombinaciji, a v tej disciplini prvič po sezoni ne bodo podelili globusa.

Tako je ostala izenačena z Američanko Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe po padcu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu predčasno končala sezono. Vonnova je v sezonah 2009/10 in 2011/12 osvojila po štiri globuse, v obeh sezonah pa je dobila tudi kombinacijskega.

Na glavni tribuni so v mrzlem in sončnem vremenu uspeh najboljše slovenske športnice med 9.000 gledalci spremljali njena mama Sonja in oče Ferdo, sestra Maja, med navijači pa je bil tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša, ter njegova soproga Urška Bačovnik.

V ciljnem delu so bili med drugimi nekdanji izjemni smučarski skakalec Primož Ulaga, zdaj predsednik Smučarske zveze Slovenije, direktorica zveze Barbara Kürner Čad in poslanec v Evropskem parlamentu ter nekdanji športni minister Milan Zver.

Nekaj se bo potrebno naučiti iz napak

"Druga vožnja, hja, veliko sem zgrešila. Verjetno so živci naredili svoje. Delam take 'brezvezne' napake, ki me na koncu stanejo, že celo življenje je tako. V zadnjih sezonah jih je sicer malo manj, a jih še vedno naredim. Zgrešila sem v želji, da bi storila več, in naredila napako. Borila sem se po najboljših močeh, vendar tokrat ni šlo. Tudi jaz sem samo človek in delam napake," je še povedala Mazejeva.

"Več kot ponosna sem zaradi letošnje sezone. Izjemna sezona in take rezultate je težko ponavljati v vseh disciplinah. Pri moških je to skoraj nemogoče, ker je konkurenca mogoče malo večja, pri ženskah pa je to nekoliko lažje narediti. Razočaranje po današnji tekmi je sicer veliko, vendar bo šla tudi ta žalost mimo. Je naravno, da je prisotna po takih priložnosti, ki sem jih imela. Se bo potrebno naučiti kaj iz teh napak," je še dodala Črnjanka.

"Mikaela Shiffrin je bila danes boljša, bila je tudi zelo suverena v vsej slalomski sezoni. Mogoče globusa nisem izgubila tu in danes, ampak že prej. Slalomistke imajo čas trenirati, sama tega časa nisem imela. Leto smo imeli v slalomu tudi precej težav. Na začetku z materialom. Po Mariboru smo našli prave smuči in zdaj se to nazorno vidi. Ko mi uspe dobra vožnja, imam ogromno prednost. Ampak za tak nastop moraš biti 100 odsoten, kar pa sama danes nisem bila."

"Če bi imela pri 17 letih to, kar ima ona ..."

Osemnajstletna Shiffrinova je tako naslovu svetovne slalomske prvakinje dodala še skupno zmagov pokalu. Tina je priznala, da ji je ob pogledu na svojo tekmico  kar malce žal, da v mladih letih ni imela podobnih pogojev, kot jih ima Američanka:

"Vidim, da v njeni ekipi delajo dobro. Je mlada in ima okrog sebe deset ljudi, ki skrbijo zanjo. Verjetno, če bi imela pri 17 letih to, kar ima ona, bi tudi sama bila podobno uspešna. Nisem imela vsega tega. Včasih, ko jo gledam, mi je kar malo žal, da temu ni bilo tako. Toda prišla sem do tu, kjer sem, imam določeno pot za sabo in mi ti rezultati, ki jih dosegam, zato še več pomenijo. Shiffrinova je mlada, talentirana, prednost ima, ker celo sezono nastopa le v slalomu in veleslalomu. Salom pa je disciplina, v kateri je najtežje držati ritem in ohranjati občutek za gibanje, posebej, če tekmuješ v vseh disciplinah. En dan treninga mi zelo pomaga, vendar ne toliko, da bi bila stoodstotna v obeh vožnjah."

Pred Mazejevo je še nedeljski veleslalom, kristalni globus za to disciplino pa si je priborila že januarja v Mariboru. "Jutri se grem zabavat, vendar ne tako, kot se mogoče sliši. Tu je proga težka, zato je potrebno vse narediti stoodstotno. Če tako ne bo šlo, bom šla pa vzvratno. Ne vem še, kako se bom odločila," je nekoliko v šali zadnjo tekmo sezone napovedala Mazejeva.

Kasper: "Tina nesporna kraljica sezone"

Švicar Gianfranco Kasper, predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis), je zatrdil, da je Mazejeva nesporna kraljica letošnje zimske sezone. "Slovenija je lahko vesela, da ima tako uspešno športnico," je dejal Kasper.

Mazejeva je prepričljivo najboljša alpska smučarka letošnje zime, saj je med drugim vse tekmice ugnala za več kot 1000 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Stoodstotno je kraljica sezone. Neverjetno, kaj je naredila v tej zimi. Zame sicer ni presenečenje, čeprav je naredila resnično izjemne rezultate. V zgodovino smučanja se bo zapisala kot kraljica zaradi vseh zmag, ki jih je dosegla. Slovenija je lahko srečna, da ima tako športnico," je dejal Kasper.

"Sam ne dajem veliko pozornosti rekordom in drugim podobnim statističnim podatkom. Kot je videti, pa bodo potrebna leta, da bo kdo ponovil njene dosežke in presegel rekordni izkupiček točk. Kljub temu (odpovedi smuka, kjer bi lahko osvojila še en globus, op. a.) bo šla v zgodovino, veste. Seveda je zelo škoda zanjo. Toda vsega tega in razpleta se bodo spominjali še čez dvajset let. Ni vse vedno slabo."

Svetovni pokal, Lenzerheide, slalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 14
  • Borut Borut 21:09 16.marec 2013.

    Nisem vedel, da ima komentar omejitev (ocitno). Zal.

  • Borut Borut 21:06 16.marec 2013.

    Draga druscina, nekaj je treba priznati. Gre za dve razlicni stvari - eno je doseganje vrhunskih sportnih rezultatov, drugo je, kako se vstric z njimi "nosimo". Tino po doseganju sportnih presezkov izjemno cenim, zal pa bi se po tem, kako ...prikaži več se na sceni "nosimo", ko smo porazeni, lahko marsicesar naucila od vec kot desetletje mlajse Mikaele. Namesto, da jamra, kako je punci lahko, ker ima ze pri sedemnajstih tim desetih ljudi, ki jo strezejo od spredaj in zadaj, bi lahko po danasnjem "porazu" preprosto brez nakladanja povedala, da je Mikaela pac boljsa slalomistka v tej sezoni in pika. Ne pa, da isce razloge v kofeinu, pa v tem, da Shifrinova ne trenira vseh disciplin in je posledicno bolj spocita. Mikaela je danes dejala nekaj, kar zmorejo le veliki, pa ceprav je komajda polnoletna (pa se to ne po ameriskih standardih), in sicer nekaj v tem smislu: navijala sem za Tino in mi je bilo kar nekako zal, da ni zmagala, a na koncu sem vseeno vesela, da sem zmagovalka sama. Kdo je kriv za, opros

  • Jolbe Smith 20:16 16.marec 2013.

    dobro da se ti