Šport > Zimski športi
365 ogledov

Zadnja slovenska zmagovalka pripravljena za vrnitev na vrh

Andreja Slokar Profimedia
Andreja Slokar si je 14. oktobra lani ob padcu na treningu na ledeniku Schnalstal poškodovala levo koleno. Zadnja slovenska zmagovalka tekme svetovnega pokala v slalomu alpskega smučanja se 356 dni po poškodbi, ki jo je oropala pretekle sezone in nastopa na svetovnem prvenstvu, čuti pripravljena.

Za Ajdovko, ki bo 15. oktobra dopolnila 26 let starosti, so meseci okrevanja in rehabilitacije po poškodbi kolenskih vezi. Maja, 220 dni po poškodbi, je na ledeniku Mölltal znova stopila na smuči. Enajst mesecev in 21 dni po poškodbi pa lahko reče, da so se ji začeli vračati stari občutki, ki so krasili njene nastope pred poškodbo.

Slokar je v sezoni pred poškodbo zmagala na finalnem slalomu sezone v Courchevelu/Meribelu 19. marca lani, pred tem je 13. novembra 2021 slavila tudi na posamični paralelni tekmi v Lech/Zürsu.

Prvi tekmovalni preizkus jo čaka že 28. oktobra na ledeniku Rettenbach na uvodnem veleslalomu. "Za veleslalom moram reči, da se nikoli ne počutim najbolj pripravljeno, še ni prišel dan, ko bi lahko rekla, da sem 100 odstotno suverena v veleslalomu. Drugače je v slalomu. Moja disciplina se začne sredi novembra, do takrat bi se moralo vse sestaviti," je Slokar povedala v pogovoru za STA.

"Smučala sem kar dosti, sem naredila dosti dobrih ponovitev, sem zadovoljna s treningom. Sem se bala, kako bo v Ushuaii, nisem vedela, ali bom že pripravljena na zimo, težke pogoje, zimski sneg, na koncu je bilo v redu."

Andreja Slokar | Avtor: Profimedia Profimedia

Slokar je zadovoljna tudi s poletnim ciklusom kondicijskih priprav. "Letos poleti sem res dobro trenirala, kondicijsko mislim, da sem boljše pripravljena kot dve leti nazaj, ko sem začenjala svojo prvo sezono v svetovnem pokalu."

"Dosti časa sem porabila že za rehabilitacijo, lahko sem več trenirala, se počutim pripravljeno, sem polna energije, kar me veseli, ker sem bila zadnji dve sezoni izčrpana, tako da grem kar optimistično v sezono," dodaja zgovorna Ajdovka.

Premor, čeprav je bil prisilni, ji je koristil. "Treba je gledati dobro plat vsega tega, sigurno sem boljše pripravljena in malo več iskre imam v sebi. Kar me veseli. Sem zadnje čase malo pogrešala to iskro, ker se mi je zdelo, da je bilo preveč vsega, in počasi sem čutila, da izgubljam iskro. Zdi se mi, da se iskra vrača, tako da sem res 'fajn'."

Andreja Slokar | Avtor: Instagram Instagram
"Vsake toliko me še boli, ne bom rekla, da sem popolnoma brez bolečine, vendar pa mislim, da, če bi imeli vsi tako malo težav po rekonstrukciji križne vezi, kakor jih imam jaz, bi bili srečni. Res nimam dosti težav, nič ne čutim, nimam problemov, pika, zame je rešeno, sem bila operirana, sem naredila rehabilitacijo, sem dobro trenirala in zdaj smo nazaj. Koleno? Ga skušam pozabiti, pač se je zgodilo, gremo naprej, smučati znam in se skušam s tem več ne ubadati."

O ciljih ne želi govoriti javno: "Sem si zastavila cilje, jih pa ne bi rada javno delila, ne maram govoriti o ciljih, med drugim tudi zato, ker že tako si sama sebi nalagam tak pritisk, da ne rabim potem še deliti tega."

"Na žalost sem lani zamudila svetovno prvenstvo, želela bi si kakšno veliko tekmo, ker ima rada velike tekme, mi je pa tudi v redu, da bo v novi sezoni samo svetovni pokal. Nova sezona bo vseeno prva sezona po poškodbi in bom skušala biti čim bolj konstantna," je vseeno razkrila, kaj si želi tekmovalno.

Namerava nastopiti na vseh 11 veleslalomih in 11 slalomih v svetovnem pokalu. Slokar ne deluje več znotraj samostojne ekipe, temveč je del reprezentance. "Je kar drugačno in dobro ter bolj zanimivo kot prej. Sem skupaj z Ano Bucik, se dobro razumeva," je dejala.

Glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini je Grega Koštomaj, kot trener je zraven Marko Vukičević, Ana Bucik ima svojega serviserja Andreja Čerina, serviser Slokar ostaja Luka Valenti, Slokar tudi naprej sodeluje s fizioterapevtom Timotejem Kostrevcem. "Z mano je veliko delal tudi na kondiciji, je moj 'zajec' na tekaških treningih, mi zelo pomaga." Za kondicijsko pripravo je še vedno zadolžen Severin Lipovšek.

"Z Ano se dobro razumeva, sva dobri, si lahko poveva stvari in si ne zameriva ena drugi. Če ji grem na živce, mi lahko reče: 'Daj, Andreja, daj 'spokaj, te ne morem več videt.' In ji ne bom zamerila in bom šla stran. Vem, kako je, ko se gledamo cel dan. Je veliko lažje tako, si zelo olajšaš stvari," je povedala Slokar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:23 06.oktober 2023.

    Luštna pupa. Srečno.

Sorodne novice