Šport > Zimski športi
119 ogledov

Pinturault v velikem slogu ubil dve muhi na en mah

pinturault Epa
Alexis Pinturault je na zadnjem veleslalomu sezone potrdil skupno zmago v seštevku svetovnega pokala in si priboril še mali kristalni globus v seštevku discipline.

Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec zadnjega veleslaloma sezone v švicarskem Lenzerheideju. V finalu je ubranil veliko prednost iz prve vožnje in si tako zagotovil dva kristalna globusa - velikega v skupnem in malega v veleslalomskem seštevku.

pinturault | Avtor: Epa Epa

Na drugo mesto je s tretjega po prvi vožnji napredoval Hrvat Filip Zubčić (+0,20), tretje je osvojil Francoz Mathieu Faivre (+0,21). Slednji se je z najboljšim časom finala na stopničke prebil z osmega mesta po prvi vožnji.

Švicar Marco Odermatt, ki je na domačem prizorišču branil 25 točk prednosti pred Pinturaultom, je z 11. mestom (+1,28) doživel dvojni poraz, saj je s tem ostal brez možnosti tudi v boju za veliki kristalni globus.

pinturault | Avtor: Epa Epa
Tik za Odermattom je tekmo končal najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec (+1,55). V finalu je bil na veliko bolj zaviti progi z več veleslalomskimi vratci konkurenčen v zgornjem in srednjem delu. V zadnjih petih oziroma šestih zavojih pa je zapravil vse možnosti za vrhunski dosežek. Tekmo je končal na 12. mestu, v seštevku discipline pa je sedmi (250 točk).

"Bila je spet ena težka tekma, bila sta dva različna teka, prvi zelo hiter s postavitvijo naravnost, v drugem pa je bilo zelo zavito. V obeh tekih sem imel določene odseke zelo hitre, v obeh sem od zadnjega vmesnega časa do cilja izgubil največ. Sigurno si želim več kakor kažejo rezultati na zadnjih tekmah, a za mano ni lahko sezona. Bilo je veliko vzponov in padcev, veliko stvari se je zgodilo. Zdaj me čaka veliko dela v spomladanskem delu in potem poleti pred naslednjo sezono," je dejal Kranjec.

Pinturault je postal komaj tretji Francoz, ki je postal prvak sezone z osvojitvijo velikega kristalnega globusa za najboljši seštevek točk v svetovnem pokalu alpskim smučarjev. Prvi je bil Jean-Claude Killy (1966/67, 1967/68) nato pa je seštevek osvojil tudi Luc Alphand (1996/97).

Tudi veleslalomski globus je velik dosežek za Pinturaulta, ki se je pridružil takšnim velikanom smučarskega športa, kot so Killy, dvakratni lastnik veleslalomskega seštevka v sezonah 1966/67 in 1967/78, Patrick Russel je bil kralj veleslaloma v sezoni 1970/71, Frederic Covili pa v sezoni 2001/02. Pinturault je ponovil dosežek Killyja, ki je v isti sezoni osvojil veliki in veleslalomski seštevek.

Pinturault je veleslalomski globus osvojil s 700 točkami. Odermatt je na drugem mestu zaostal 51 točk, Zubčić (606) je osvojil tretje mesto skupno.

zubčić | Avtor: Epa Epa

Kranjec si je nastop v Lenzerheideju zagotovil kot sedmi veleslalomist sezone Finalni deseti veleslalom sezone je začel s startno številko dve. Za Pinturaultom, ki je odprl tekmo, je zaostal 1,48 sekunde. 

Odermattu se prva vožnja ni posrečila, za neposrednim tekmecem za mali globus je zaostal kar za 1,66 sekunde in se uvrstil za Kranjca. Nekoliko hitreje je progo presmučal Zubčić (+1,04), a se tudi on vodilnemu Pinturaultu ni uspel približati na manj kot sekundo. To je uspelo samo Avstrijcu Stefanu Brennsteinerju s startno številko 12 (+0,81). Brennsteiner je v finalu nazadoval na četrto mesto.

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Dobitniki globusov v sezoni 2020/2021:

ŽENSKE:
 skupno: Petra Vlhova (Slo)
 smuk: Sofia Goggia (Ita)
 superveleslalom: Lara Gut-Behrami (Švi)
 veleslalom: Marta Bassino (Ita)
 slalom: Katharina Liensberger (Avt)

MOŠKI:
 skupno: Alexis Pinturault (Fra)
 smuk: Beat Feuz (Švi)
 superveleslalom: Vincent Kriechmayr (Avt)
 veleslalom: Alexis Pinturault (Fra)
 slalom: Marco Schwarz (Avt)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice