Šport > Zimski športi
1543 ogledov

Zlate lisice ne bo v Mariboru

54. Zlata lisica pohorska strmina mariborinfo.com
Organizacijski komite Zlate lisice je na današnji novinarski konferenci naznanil selitev iz Maribora v Kranjsko Goro, odločitev je potrdil tudi FIS.

Mariborsko Pohorje naj bi 6. in 7. januarja gostilo 54. Zlato lisico, tekmo alpskih smučark svetovnega pokala, a so bili prireditelji danes primorani priznati premoč vremenu. Zaradi pomanjkanja snega bo tekmi gostila Kranjska Gora. Maribor je petič v zadnjih desetih letih ostal brez tekmovanja, sedmič skupno ga bo prevzela Kranjska Gora.

Ker je v zadnjih dneh Maribor in vso Slovenijo zajela otoplitev z dežjem, je bila tekma v štajerski prestolnici že nekaj časa precej v zraku, danes pa so jo morali dokončno odpovedati. Prireditelji so zato Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) zaprosili za selitev na nadomestno prizorišče v Kranjsko Goro.

Gorenjsko prizorišče je od direktorja ženskega svetovnega pokala Atleja Skaardala nato v kratkem dobilo zeleno luč za izvedbo tekmovanja.

Tekmovanje za Zlato lisico je eno najstarejših v svetovnem pokalu. Prva tekma na Mariborskem Pohorju je potekala leta 1964.

Kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Hans Grogl je sicer danes ob 10. uri z vodjo tekmovanja Mitjo Dragšičem na pregledu smučišča na Pohorju ugotovil, da je snega v spodnjem delu proge premalo in tako mariborskim organizatorjem kljub pohvalam za trud prižgal rdečo luč.

"Naj najprej pohvalim prireditelje, ki so se res trudili vse do zadnjega in opravili vrhunsko delo. Zgoraj je tako dovolj snega tako za progo kot izletne cone, zaščitne ograje in ostalo. V spodnjem delu pa je premalo snega, za veleslalom je proga tudi preozka. Na žalost je vremenska napoved za naprej slaba, saj bo še vedno pretoplo. Še enkrat moram pohvaliti organizatorje, a proti vremenu se žal ne da," je po opravljeni snežni kontroli dejal Grogl.

"Kot je dejal že gospod Grogl, naredili smo vse, kar se je dalo narediti v danih pogojih. do starta slaloma pokriti za tekmo, spodaj žal ne. Ker poznamo napovedi, ki niso nič kaj zimske, bi bilo preveliko tveganje, da bi šli v organizacijo tekme, zato je danes prišlo do tega, da tukaj v Mariboru tekme žal ne more biti," je po snežni kontroli povedal nekdanji smučarski reprezentant, zdaj pa vodja tekmovanja na Pohorju Mitja Dragšič.

Mikaela Shiffrin Nedotakljiva Šport Shiffrinova grozi Mazejevi

Že dva dni je bilo vse več govora o selitvi tekme v Kranjsko Goro. Tamkajšnja proga ima dovolj utrjenega snega, prireditelji pokala Vitranc pa so že včeraj izrazili pripravljenost priskočiti na pomoč organizatorjem Zlate lisice.

"Morebitno selitev smo predvideli pravočasno, zato smo tudi odpovedali nekaj načrtovanih obrobnih dogodkov v Mariboru, ki jih bomo skušali zdaj izvesti v Kranjski Gori. Težavo so predstavljale tudi namestitve, ki jih zaradi podaljšanjih praznikov s tremi kralj ob Vitrancu primanjkuje, a smo dovolj hitro stopili v stik z Bledom, ki lahko prevzame namestitve smučark in obiskovalcev," pa je o logistiki selitve dejal generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.

To bo sedma selitev Zlate lisice v Kranjsko Goro po letih 1976, 1988, 1991, 2007, 2012 in 2014.

Maribor ima zaradi globalnega segrevanja že nekaj let težave s pripravo tekmovališča, saj leži smučišče dokaj nizko. Ker so zime v zadnjih letih vse bolj mile, visoke temperature ovirajo tudi umetno zasneževanje, saj je tudi voda v zbiralnikih dostikrat pretopla. Mariborski prireditelji imajo sicer pogodbo za organizacijo tekme s Fisom sklenjeno vse do sezone 2020/21, tekmovanje pa naj bi v štajerski prestolnici ostalo tudi v naslednjih letih.

Ana Bucik Lienz slalom Slalom Šport Neverjetna statistika Shiffrinove, Slovenke razočarale

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice