Šport > Zimski športi
26924 ogledov

Padla pomembna odločitev glede Tandeja

daniel andre tande Epa
Daniel Andre Tande, ki se je konec marca hudo poškodoval v poskusni seriji tekme v Planici, bo v olimpijski sezoni spet branil barve norveške reprezentance.

Norveška smučarska zveza je predstavila adute za olimpijsko sezono 2022. V smučarskih skokih je v moško reprezentanco umestila tudi dva povratnika po poškodbah, Andersa Fannemela in Daniel-Andreja Tandeja. Slednji je po grozljivem padcu na finalu sezone na letalnici bratov Gorišek v Planici šele sredi aprila zapustil bolnišnico.

Trener A-reprezentance Alexander Stöckl bo v sezoni 2021/22 računal na sedem skakalcev. V olimpijski sezoni imajo mesta v ekipi Fannemel, Johann Andre Forfang, veliki zmagovalec minule sezone Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Marius Lindvik, Thomas Aasen Markeng in Tande.

V Vikersundu je vse pripravljeno, da presežejo rekord Planice. (Foto: vikersund. Velika sprememba Šport To bi bila zgodovinska odločitev za smučarske skoke

"Vstopamo v sezono, polno tekmovanj. Program vključuje olimpijske igre v Pekingu, svetovno prvenstvo v poletih v domačem Vikersundu, novoletno turnejo štirih skakalnic in turnejo raw air. Imamo visoke športne cilje in rezultati nedavno končane sezone kažejo, da raven norveških skokov v zadnjih letih še nikoli ni bila višja," je dejal Clas Brede Braathen, športni direktor norveške reprezentance.

Tande, ki je grdo padel na finalu svetovnega pokala konec marca v Planici, je 13. aprila lahko zapustil bolnišnico v Oslu. V domovino se je vrnil v začetku aprila, nato so mu operirali še zlomljeno ključnico, potem ko je po padcu pred tekmo v poletih teden dni preživel v ljubljanskem kliničnem centru.

Thomas "Didi" Diethart Priprave v teku Šport Skakalni šampion se vrača iz pokoja

Tande si je pri grozljivem padcu v Planici 25. marca zlomil ključnico in dobil poškodbe pljučnega krila. S helikopterjem so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer je naslednje tri dni ostal v umetni komi. Slovenski zdravniki so ga 31. marca z intenzivne nege premestili na travmatološki oddelek, v domovino pa se je vrnil 2. aprila.

Medtem pa je moral Fannemel skoraj v celoti izpustiti minulo sezono. Po padcu julija 2020 na treningu v Wisli so mu takoj operirali križne kolenske vezi in meniskus, a operacija ni stoodstotno uspela, zato je novembra potreboval novo.

"Z mislimi sem že na pripravah za olimpijske igre 2022, to bo moj naslednji cilj. Imam občutek, da na skakalnicah še nisem pokazal vsega, kar sem sposoben. Optimistično gledam naprej," je takrat sporočil 28-letni nekdanji svetovni rekorder v poletih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.