Šport > Zimski športi
640 ogledov

Zrak v Pekingu šestkrat bolj onesnažen od sprejemljivega

Peking smog onesnaženje Epa
Uradni Peking je danes opozoril, da gre med zimskimi olimpijskimi igrami pričakovati močno onesnažen zrak.

Kitajska prestolnica je ob zmagi s kandidaturo Pekinga za zimske igre leta 2015 napovedala "vojno onesnaževanju", pri čemer je zaprla na desetine premogovnikov in preselila težko industrijo ven iz prestolnice, da bi se znebila statusa enega najbolj onesnaženih mest na svetu. Toda kakovost zraka je kljub dramatičnim izboljšavam v zadnjih letih še vedno daleč pod standardi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kažejo državni podatki, objavljeni ta mesec.

"Zimske olimpijske in paraolimpijske igre v Pekingu sovpadajo s koncem zime in začetkom pomladi na severu Kitajske, ko so vremenske razmere izjemno neugodne," je na danes na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik kitajskega okoljskega ministrstva Liu Youbin.

"Ker se napoveduje močno onesnaženje, bodo vsa območja začela načrtovati nujne ukrepe," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Liu. Ti ukrepi vključujejo zmanjšanje proizvodnje v podjetjih, ki onesnažujejo okolje z razmeroma majhnim gospodarskim učinkom v mestih gostiteljih Pekingu in Zhangjiakouju, je dodal Liu.

Skoraj 60 odstotkov kitajskega gospodarstva poganja premog in država je zabeležila porast uvoza fosilnih goriv in rudarjenja.

Peking smog onesnaženje | Avtor: Epa Epa

V zadnjih letih so na Kitajskem naredili nekaj izboljšav. Koncentracija delcev PM2,5, ki so odgovorni za porast pljučnega raka, srčnih infarktov in nedonošenčkov, je v pekinškem zraku lani padla na 33 mikrogramov na kubični meter. To je za tretjino manj od ravni leta 2013, ko je imela kitajska prestolnica nekaj časa najslabšo kakovost zraka na svetu, poroča pekinški urad za okolje.

Toda še vedno je šestkrat višja od petih mikrogramov na kubični meter, ki jih priporoča WHO. V ponedeljek je kakovost zraka v Pekingu dosegla 218 po indeksu švicarskega tehnološkega podjetja IQAir, kar ga uvršča med "zelo nezdravo" ozemlje.

V prizadevanjih, da bi razpršili smog v mestu, so morale vse jeklarne od avgusta naprej proizvodnjo zmanjšati za polovico, peči na premog pa so v 25 milijonih gospodinjstvih na severu Kitajske pred igrami zamenjali s plinskimi ali električnimi gorilniki.

Kitajska upa, da bo zimske olimpijske igre izkoristila za predstavitev svojih tako imenovanih zelenih smernic in je zgradila na desetine vetrnih in sončnih elektrarn za pogon športnega spektakla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice