Šport > Zimski športi
22023 ogledov

Cene Prevc: "Čudim se ljudem, ki iz tega delajo takšen cirkus"

Anže Lanišek Cene Prevc Lovro Kos Ga-Pa Epa
Slovenski skakalci so pred odhodom v Nemčijo, kjer bodo na sporedu zadnje tekme pred olimpijskimi igrami, strnili cilje in pričakovanja za Peking 2022.

Slovenska smučarska zveza je po tekmah v Zakopanah na Poljskem določila potnike na olimpijske igre v Peking. Moško reprezentanco v smučarskih skokih sestavljajo Anže Lanišek, Timi Zajc, Cene Prevc, Lovro Kos in Peter Prevc.

Vsi omenjeni so danes na tiskovni konferenci razkrili nekaj misli pred nadaljevanjem sezone in pripravami za Peking.

Peter Prevc: "Moral bom biti osredotočen nase"

Največ izkušenj z nastopanjem na OI ima najstarejši član reprezentance Peter Prevc. Za 29-letnega šampiona bodo to četrte zaporedne OI, zato odhaja v znano okolje in v boljši formi.

"V bistvu želim gledati naprej, izhajati iz tega, kje sem danes, kje sem bil včeraj in kje bom jutri. Grem iz dneva v dan, delam na tem, da bom dober. Se mi zdi, da v Sočiju zares nisem pričakoval medalje, a se je zgodila. V Koreji pa sem bil v takem položaju, da sem želel izsiliti vsaj en dober rezultat v tisti sezoni. Pa se tudi to ni izšlo. Moral bom biti osredotočen nase in čim bolje izvesti vse," pravi najstarejši od bratov Prevc. Za zdaj ničesar ne prepušča naključju, posebej zaradi okužb z novim koronavirusom, ki ostaja velik strah in trepet športnikov.

peter prevc | Avtor: Instagram Instagram

Cene Prevc: "Drugim se zdi bolj noro kot meni"

Poleg Petra bo na Kitajskem nastopil še en Prevc, njegov brat Cene. Zaenkrat ga Peking ne gane preveč. "Doslej nisem bil čisto nič v tem. Bolj sem se čudil ljudem in zanimivo mi je bilo, kako ljudje okoli mene, bližnji in splošna javnost, dojemajo to. Kako iz teh olimpijskih iger delajo nek velik cirkus. Veliko bolj noro se zdi drugim, da grem tja, kot se osebno zdi meni," je dejal.

Četudi je slovensko podjetje Mana Original iz Kranja tesno sodelovalo pri izdelavi infrastrukture in različnih delov skakalnic v Zhangjiakouu, veliko informacij slovenski skakalci nimajo. "Nekaj smo izvrtali. Bolj sem imel srečo, da so drugi poskrbeli za to. Pomočnik Gašper Vodan in glavni trener Robert Hrgota sta imela že poleti naštudirane vse kote, podatke in analize, da smo treninge izvajali in temu prilagajali. Te informacije bomo uporabili pri tem, kakšne drese bomo vzeli s sabo in kako se bomo pripravili na OI," je dejal Cene Prevc.

cene prevc | Avtor: Epa Epa

Zajc: "Nimam pričakovanj"

V Pekingu bo del ekipe tudi Timi Zajc, ki že ima za sabo nastop na OI v Pyeongchangu. V Pekingu bo cilj za vsakega skakalca nastopiti na tekmah, posebnih pričakovanj pa Zajc nima. "Mislim, da bom šel kar klasično kot navadna tekma. O ciljih in pričakovanjih ne bom govoril, ker jih nimam ravno kaj dosti. Upam, da bom skakal kot doslej in da bom lahko ves čas nasmejan. Oprema, kar smo testirali, so bili dresi. Mislim, da to letos kar dobro deluje, zato nimamo velik skrbi," je dejal Zajc. S formo je zadovoljen, a ne vzhičen. "V bistvu sem zadovoljen, ampak vemo, da je lahko še velik boljše. Vedno nekaj malega na vsaki tekmi zmanjka. Borimo se naprej in upamo, da se bo počasi spet poklopilo," je dejal Zajc pred odhodom v Nemčijo.

timi zajc | Avtor: Epa Epa

Kos: "Kolajna ali nič"

Tam skakalce pred odhodom v Peking čakajo tekme v Titisee-Neustadtu in Willingenu. Teh se veseli tudi Lovro Kos, presenečenje v slovenski reprezentanci v sezoni 2021/22. "Bi rekel, da sem kar umirjen, še zmeraj je rezultat je posledica tega, kar narediš na treningih. Fokus je, da dobro odskačem tudi ta dva prihajajoča vikenda," pravi Kos.

Čeprav bo prvič del olimpijske ekipe, je hitro izpostavil, kaj v Pekingu šteje. "Za olimpijske igre je tako, moje mnenje je, ali si tam in imaš kolajno, ali pa nisi nič, ker o četrtem, šestem in desetem se nič ne govori. Če dobiš medaljo, pa veliko pomeni. Ali greš na vse ali nič in jaz bi rad domov odnesel kolajno," je odločno poudaril Kos. Do tja je pot zelo dolga, se zaveda. Kaj posebej ne bo popravljal v naslednjih tednih, dvigniti moral le samozavest. Tudi oprema, kot pravi, "štima".

Lovro Kos | Avtor: Epa Epa

Lanišek: "Mi ne bi smelo, a mi je prišlo do živega"

Najboljši slovenski skakalec te zime Anže Lanišek je za konec poudaril pomembnost zadnjih nekaj vikendov, potem ko je nekoliko izgubil pot v sicer odlični sezoni. "Enostavno je bilo po tisti zmagi v Ruki in super vikendu veliko govora o opremi in njeni regularnosti. Mi ne bi smelo, a mi je prišlo do živega. Na žalost so se te stvari zgodile in je prišel padec forme. Že v Bischofshofnu so bili skoki boljši, sem dal ven tiste nabrane frustracije. Tukaj v Zakopanah pa je bila zgodba čisto drugačna. Drugačno prepričanje, mentaliteta in na tak način sem sebi dokazal, da znam in zmorem ter da je to edini način, da lahko karkoli dosežem."

Domžalčan bo eden glavnih slovenskih adutov na skakalnicah v Pekingu, tudi sam pa se zaveda, kaj bo tam štelo. "Vedno upaš in pričakuješ od samega sebe, da boš ti tisti, ki boš dovolj dober, da te izberejo v reprezentanco. V bistvu štejejo le medalje. Pot do njih pa je dolga in veliko stvari je treba premagati, še veliko dni je do tekem," je zaključil.

Anže Lanišek | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 1
  • munja 09:07 20.januar 2022.

    Zaželimo jim lahko samo dobro formo, veliko sreče in visoko raven samozavesti.