Šport
10887 ogledov

Olimpijci bodo morali molčati, sicer jim grozi nevarnost

Olimpijske igre Peking 2022 Epa
Udeležencem olimpijskih iger v Pekingu se močno odsvetujejo razprave o domnevnih kršitvah človekovih pravic na Kitajskem.

Športniki, ki bodo nastopili na bližnjih olimpijskih igrah v Pekingu, naj zaradi lastne varnosti ne govorijo o kršenju človekovih pravic v državi gostiteljici iger, so opozorilo organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) danes povzeli pri britanski tiskovni agenciji Reuters.

Več človekoljubnih organizacij je dolgo kritiziralo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da je Peking nagradil z izvedbo zimskih olimpijskih iger 2022. Posebej opozarjajo na kršitev človekovih pravic v zvezi z Ujguri in drugimi muslimanskimi manjšinami, ZDA pa so to označile kar za genocid.

Štefan Hadalin Skrivnostno Šport Šok iz slovenskega tabora: naš junak tik pred ZOI nepričakovano končal sezono!

Kitajska vse obtožbe zavrača. V Moku pa poudarjajo, da je spoštovanje človekovih pravic eden od temeljev olimpijske listine in etičnega kodeksa Moka.

"Verjamemo, da ni veliko zaščite za športnike," je na seminarju HRW dejal Rob Koehler, generalni direktor skupine Global Athlete, in dodal: "Molk je sostorilstvo in zato imamo pomisleke."

A športnikom je vseeno svetoval, naj molčijo: "Želimo si, da tekmujejo. Svoj glas naj dvignejo, ko se bodo vrnili domov."

Olimpijske igre Peking 2022 | Avtor: Epa Epa

Pravilnik Moka jasno prepoveduje vsakršno politično, versko ali rasno propagando in protest na vseh olimpijskih prizoriščih in območjih. Na HRW pa opozarjajo, da je tudi kitajska zakonodaja zelo nejasna, kar se tiče "pregona svobode govora".

Kot pravijo, je na osnovi te zakonodaje tudi manjše prekrške in kritične komentarje moč označiti kot izzivanje težav in povzročanje nemira.

Memorial sodišče odločitev Rusija Svet Mednarodna javnost ogorčena nad rusko potezo Anamarija Lampič in Eva Urevc Šok iz reprezentance Šport Slovenska favoritinja za medaljo pozitivna tik pred Olimpijskimi igrami!

Športnikom grozi kazen tako na Kitajskem kot tudi s strani Moka, zato posamezniki predlagajo, naj se za čas iger športniki ogradijo od kritičnih vprašanj in komentarjev.

Pri HRW so danes izrazili tudi zaskrbljenost zaradi varovanja osebnih podatkov in tveganja vohunjenja preko aplikacije, ki jo morajo vsi udeleženci iger obvezno uporabljati zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.

Olimpijske igre Peking 2022 | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 2
  • Atlantis_Citizen 20:42 23.januar 2022.

    Jaz vem samo to, da nobene kitajske stvari več ne kupim. Če so svojemu ljudstvu jajca odrezali in jih spremenili v evnuhe, si zdaj domišljajo, da bodo komandirali vas preostali svet. To je tista naduta, megalomanska oholost in ošabnost, ki ...prikaži več se tako zelo rada razbije ob glavo... Točno to bi rekli stari modreci!

  • Atlantis_Citizen 20:36 23.januar 2022.

    Dragi športniki, kaj se ne veselite palčke v riti, zapiranja ust in žuganja s prsti organizatorja. Kar veselo, nasmejani in sproščeno na OI