Šport
29 ogledov

Zlato in srebro za slovenski judoistki

Ep judo 2010 Dunaj Lucija Polavder zlata Reuters
Zadnji dan posamičnega evropskega prvenstva judoistov in judoistk v Budimpešti je bil znova uspešen tudi za slovensko izbrano vrsto. Po pričakovanjih je naslov evropske prvakinje osvojila Lucija Polavder v kategoriji nad 78 kg, Ana Velenšek je bila v kategoriji do 78 kg srebrna, Matjaž Ceraj pa v kategoriji nad 100 kg peti.
Polavderjeva je danes osvojila že svojo osmo kolajno na prvenstvih stare celine. Zlatu z Dunaja 2010 je dodala še eno najžlahtnejšega leska. Sicer je v Budimpešti v njeni kategoriji nastopilo le osem bork, a je manjši osip v letu po olimpijskih igrah pričakovan. Kljub temu je Polavderjeva v dvorani Laszla Pappa v madžarski prestolnici ugnala vse tekmice, ki so bile znova veliko težje od slovenske borke.

''Zmagam lahko tudi pod temi pravili''

Prva je "padla" Nemka Jasmine Külbs, ki je klonila po štirih kaznih, enaka usoda je doletela Turkinjo Belkis Zehro Kayo v polfinalu. Za nameček je po štirih kaznih v finalu klonila še Francozinja Emilie Andeol. "Zelo sem vesela tega naslova prvakinje. Obnese se, če upoštevaš nasvete trenerja in program Marjana Fabjana se je znova izkazal za pravega. Tudi vodilni v svetovni in evropski judo zvezi, ki so pripravili nova pravila, ki mi naj ne bi bila pisana na kožo, so se ušteli. Zmagam lahko tudi pod temi pravili," je po tekmi povedala Polavderjeva. Nova pravila prepovedujejo prijeme pod pasom, Polavderjeva pa se je tudi na nova pravila hitro navadila.

Velenškova razočarana s srebrom

Svojo uvrstitev z lanskega EP v Čeljabinsku je popravila tudi Ana Velenšek, ki pa kljub srebru ni bila zadovoljna. V finalu je namreč naredila veliko napako in pravzaprav premagala samo sebe. Sprva je bila boljša od Nemke Claudie Malzahn, nato je v polfinalu, v podaljšani borbi, premagala še staro znanko, Francozinjo Audrey Tcheumeo, bronasto z OI v Londonu. Tudi v finalu je vodila s prednostjo ene juke, a je nato Francozinji Lucie Louette po napaki Velenškove uspel nov vazari za predčasno zmago.

"Naredila sem tako bedarijo, da ne morem verjeti. Šla sem v obrambo in nato v bistvu vrgla sama sebe. Neumnost, da ji ni para. Zelo sem razočarana, ker ko imaš enkrat takšno priložnost v finalu, sploh pa če vodiš, tega ne smeš zapraviti," je takoj po izgubljeni finalni borbi v solzah dejala Velenškova, ki bo 15. maja dopolnila 22 let. Ko se je malo umirila in strnila misli, je vseeno uvidela, da je tudi srebro lep uspeh. "Poleg mladinske svetovne kolajne je ta srebrna medalja res korak naprej od lanskega brona, pa vseeno, takšne neumnosti si ne bi smela privoščiti."

Že v polfinalu je dokazala, da je bila danes dobro pripravljena. Staro znanko Audrey Tcheumeo iz Francije je srečala na svetovnem pokalu letos na začetku leta v Sofiji. Tam je bila v finalu Francozinja boljša, tokrat ne. "Vedela sem, da sem dobro pripravljena. Nasprotnica mi je že 'umirala' na blazini od utrujenosti in takrat sem jo vrgla za zmago. Ko si enkrat v finalu, pa so apetiti seveda zelo veliki," je še povedala judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini.

Razočaranega Ceraja premagale solze

Vidno razočaran je bil Matjaž Ceraj. Celjski orjak po še tretjem petem mestu na evropskih prvenstvih ni mogel skriti solza. Estonca Juhana Mettisa je v prvi borbi premagal z iponom, predčasno je v četrtfinalu padel še Litovec Marius Paskevicius. Ustavilo pa se je prvič že v polfinalu. Gruzijec Adam Okruašvili je bil premočan, vazari dve minuti pred koncem je znal zadržati za uvrstitev v finale. Ceraj je v borbi za bron dobil Madžara Barno Bora. Slednji je imel bučno podporo domačega občinstva, končni prijem je za Ceraja pomenil novo peto mesto po Beogradu 2007 in Čeljabinsku 2012. "Razočaran sem, nimam česa reči. Motiv je sicer še velik, a že tretjič sem peti. Trenutno so moja čustva premočna," je bil kratek Ceraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.