Šport
1355 ogledov

Znani slovenski Exatlonec do štirih naslovov svetovnega prvaka!

Luka Turk Instagram/luka_turk_avtenticni_jaz
Luka Turk, ki se ga mnogi spominjajo iz prve sezone slovenskega Exatlona, je na Bledu postal štirikratni svetovni prvak.

Nekdanji slovenski plavalni rekorder in olimpijec Luka Turk je na svetovnem prvenstvu v zimskem plavanju na Bledu osvojil štiri naslove svetovnega prvaka in srebro. Bolj kot dosežki pa so Turka v tej obliki tekmovanja navdušili nastopajoči, saj so, kot pravi, vsi po vrsti nasmejani.

Turk je bil pretekli teden na Blejskem jezeru najboljši v svoji kategoriji in absolutni konkurenci na 50, 100, 200 in 400 m prosto, na najkrajši 25-metrski razdalji pa je bil srebrn.

Luka Turk | Avtor: Instagram/luka_turk_avtenticni_jaz Instagram/luka_turk_avtenticni_jaz

"Z nastopi sem seveda zadovoljen. Pričakovanj pred prvim startom sploh nisem imel, saj se na to tekmo nisem pripravljal. Nekaj sem poskušal, a sem bil razočaran, ker nisem dosegal izidov kot na pripravah za tukajšnjo tekmo leta 2020. Vse skupaj sem opustil. Malo me je to seveda mučilo, a na koncu sem bil pozitivno presenečen," je po tekmi povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Posebej pa Turka v tej obliki plavanja navdušuje konkurenca, ki je povsem drugačna od tiste, ki jo pozna iz klasične plavalne kariere. "Največja razlika v obeh športih je v obremenjenosti. V klasičnem športu vsak lovi dosežke in čase. Res veselih je po tekmi zelo malo. Tukaj pa so vsi nasmejani, ni grenkega obraza, čeprav gredo na nek način vsi v to ledeno mrzlo vodo trpet. A ob tem so vsi nasmejani in seveda se potem človek vpraša, kaj je lepše in boljše?"

Luka Turk | Avtor: Instagram/luka_turk_avtenticni_jaz Instagram/luka_turk_avtenticni_jaz

Po dolgi in uspešni plavalni karieri se samo po sebi zastavlja vprašanje, zakaj se je Turk sploh lotil zimskega plavanja v vodi s temperaturo blizu ledišča. "Zakaj pa ne? Najpreprostejši je odgovor: 'Ker lahko.' Zakaj pa 'rinemo' v hribe, da pogledamo dol, če lahko ostanemo kar dol." In kot dodaja, je sam opazil, da je na ta način močno izboljšal odpornost svojega telesa.

A Turk pravi, da je bilo razlogov v resnici več. Na prvem mestu morda radovednost. "Nekoč sem videl Nizozemca Wima Hofa. Človeka, ki je meditiral na ledeni gori. Nisem ga poznal, a začel sem se spuščati v to. To sem želel preizkusiti. Če se mi nekaj zdi zanimivo, to testiram na lastni koži."

Seveda ne gre čez noč, je dodal Turk. Priprave na plavanje v mrzli vodi so dolge, na prvem mestu je pravilno dihanje. "Če kar skočiš brez vsakršne priprave, bo to le hlastanje po zraku in panika. Najpomembnejša sta dihanje in mentalna priprava. Če to uspeva, lahko čas v vodi podaljšuješ in posledično tudi plavaš."

Zadeve gredo po Turkovem mnenju lahko še korak dlje, saj trdi, da posameznik na ta način lahko posega v lastno biokemijo. "Vsaj pri meni je bilo tako. Sproščati se začnejo endorfini. Moraš si le upati. Vse, kar se dogaja v mrzli vodi, se dogaja le takrat in le tam."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice