Šport
13 ogledov

Zoki: Včasih sem se počutil kot bedak

Zoran Dragić slovenska košarkarska reprezentanca Žurnal24 main
Zoran Dragić je na srečanju s slovenskimi mediji spregovoril o svoji prvi sezoni v ligi NBA. Nastopa za Slovenijo se že veseli, upa, da bo zaigral tudi njegov brat.

Zoran Dragić je svojo edino pravo priložnost v sezoni dočakal šele na zadnji tekmi proti Philadelphiji. Dosegel je 22 točk. "Te tekme se z veseljem spominjam, bila je edina na kateri sem dobil večjo minutažo. Pred tem dvobojem sem praktično presedel 80 tekem in čakal na ta trenutek, ko lahko pokažem, kaj znam. Zavedam se, da je šlo za zadnjo tekmo v sezoni, ki ni štela za nič, a zame je bila zelo pomembna. S to tekmo sem pridobil veliko na samozavesti, rabil sem le pravo minutažo. Upam, da so videli česa sem sposoben, da sem jim odprl oči. Dwyane Wade mi je že pred tekmo dejal, da ve, da znam igrati, po tekmi pa mi je Goran povedal, da je stopil do pomočnika trenerja in rekel, da moram v naslednji sezoni dobiti več priložnosti. Zdaj sem jo končno dočakal in jo izkoristil. Zame je bilo to nekaj normalnega. V naslednji sezoni mi bo zadoščalo že deset minut, v tem času lahko nekaj pokažeš," se je najlepših trenutkov v sezoni spomnil mlajši od bratov Dragić.

Bilo je težko, v tem položaju še nisem bil

Med sezono se je sicer moral iz Phoenixa preseliti v Miami: "Gre za precej drugačna kluba, Miami je že osvajal lovorike, Phoenixu to še ni uspelo. V Mimaiju sem se počutil bolj domače. Pri Soncih so me obravnavali kot enega v paketu bratov, tu pa sva vsak zase. vesel sem, da sem se preselil. Čutim, da bom pri Vročici dobil večjo minutažo, hitreje bom napredoval."

Pri Miamiju so ga sicer za nekaj časa poslali tudi v razvojno ligo NBA, za ekipo Sioux Falls je odigral štiri tekme, v povprečju je zbral 16,5 točke na tekmo. "Po pravici povedano si nisem želel v razvojno ligo. Že pri Phoenixu so mi ponudili možnost, da se preselim v to ligo, a se za to nisem odločil, pri Miamiju pa so mi dejali, da se moram preseliti, da nisem igral že 70 tekem in da ta prestop rabim zaradi kondicije, občutka za igro. Del mene si je želel iti, del pa ne, saj sem želel ostati v Miamiju. To je normalno. Vsak si želi iti gor, ne pa korak nazaj. Na koncu je bil to nek nov izziv, odigral sem štiri tekme in prišel nazaj."

In kako je živeti vseskozi s pripravljenimi kovčki? "Bilo je zelo čudno. Še posebej težko je, ko te menjajo v drug klub. Bili smo že na avtobusu za Minnesoto, ta naj bi odpeljal ob enih, deset minut prej pa nas je pet setopilo, vsi smo bili vpleteni v trade. Treba je bilo iti v drugo ekipo, spoznavati nove obraze. Bilo je kar težko. Na začetku te vsi ne sprejmejo dobro." Po prihodu v novo sredino se je sicer najbolje ujel z Dwyanom Wadom, Chrisom Andersonom in Luolom Dengom

zoran dragić miami | Avtor: Profimedias Profimedias
Kljub omejenim priložnostim za dokazovanje, povratek v Evropo ni bil v igri: "Ne, o tem nisem razmišljal. Bilo je pa težko, včasih pomisliš tudi na konec kariere. Še nikoli nisem bil v takšnem položaju, ko nisem zaigral vsaj 10 minut, nekajkrat me celo ni bilo v moštvu. Imel sem Goranovo podporo, veliko sva se pogovarjala. Povedal mi je, da je to povsem normalno za prvo leto. Čez to sem zdaj šel, bomo videli, kako bo naprej. Bilo pa je težko, še zlasti, ker v NBA zaradi števila tekem ni veliko treningov, ni prave možnosti, da bi se dokazal v igri pet na pet. Treniraš sam, čeprav se na trenutke počutiš kot bedak."

"Imel sem občutek, da sem boljši od nekaterih, ki so igrali. Soigralci, ki so bili mlajši, so dobivali po deset minut. Čutil sem, da ni bilo pravično. V Evropi sem profesionalno igral že deset let, izrinili pa so me košarkarji, ki so prišli z univerze. Nekako to razumem, gre za Američane, z Evropejci pa ravnajo drugače. Bil sem potrpežljiv in čakal priložnost. Vem, da bo prišla."

Upa, da bo Gogi ostal pri Vročici

"O tem, da bo Gogi odšel v Miami, sem vedel že kakšen teden prej, zase pa sem izvedel le dva dni pred selitvijo. Miami se je zame zanimal že po svetovnem prvenstvu, a takrat ni prišlo do sodelovanja. Zdaj sem vesel, da sem prestopil. Sam pri Phoenixu nisem bil zadovoljen. Nisem igral, nihče pa se tudi ni veliko ukvarjal z mano. Dan trada je zelo čuden. Nihče se ne pogovarja s kom drugim, kot da se vsi nečesa bojijo. Vsak se drži zase," je o zadnjem dnevu prestopnega roka dejal Zoran.  

Zoran Dragić | Avtor: Profimedias Profimedias
Goran je ob koncu sezone sicer postal prost igralec. "Upam, da bo ostal. Miami ima vsekakor največje možnosti, da ga zadrži, saj mu lahko največ ponudi. Upam, da bo podpisal, menim, da je to dober kljub zanj. Uvrstitev v končnico v naslednji sezoni ne bi smela biti pod vprašanjem, upam pa, da bo Miami še osvojil šampionske prstane. Mislim, da za to obstajajo lepe možnosti. Če se Chris Bosh ne bi poškodoval, bi bili že tokrat z lahkoto v končnici. Na žalost smo imeli veliko poškodb, tudi Wade je že starejši, na sezono odigra 35-40 tekem. Bomo videli, kako nas bo zdravje služilo naslednje leto."

V lepotah južnega dela Floride sicer ni pretirano užival: "Na plaže ne smeš, glede tega moraš biti močan. Veš, kaj so tvoje sanje, brez dela pa jih je nemogoče doseči. Plaže je zelo lepo za pogledat, a ostati moraš osredotočen na košarko. Sicer vseskozi hodim po mestu, nisem ravno Wade. Me pa tudi ustavljajo, še zlasti se je to dogajalo po tradu. Šli smo v kino in so me takoj prepoznali. Bolj kot v Phoenixu." V Miamiju si še ne more privoščiti hiše, bo pa najel stanovanje. 

Zoki ima za naslednjo sezono še veljavno pogodbo z Miamijem, po koncu sezone pa je opravil tudi sestanek s trenerjem Erikom Spoelstro in alfo in omego kluba Patom Rileyjem. Je dobil kakšna zagotovila za naslednjo sezono? "Tam ti vselej nekaj obljubijo, a tega ne smeš jemati tako zelo resno. Bil je normalen pogovor. Menim, da smo se dobro pogovorili. Nismo razglabljali o moji minutaži, govorili smo predvsem o tem, kako lahko napredujem. Prosili so me, če bi za klub zaigral v poletni ligi, na to sem pristal, mislim, da bo to le dobro zame."

Po poletni ligi sledi reprezentanca

Zoran Dragić se bo tako kmalu vrnil čez lužo, saj bo mesec in pol za Miami igral v poletni ligi, nato pa se bo vrnil v Slovenijo, kjer ga čaka nastop v izbrani vrsti na Eurobasketu 2015: "Moja pričakovanja so velika, nek cilj pa je preboj v drugi krog, nato pa bomo gledali, kako naprej. Do prvenstva so še štirje meseci, upam, da do takrat ne bom imel poškodb. Če jih ne bo, se bom seveda odzval. Sloveniji sem vedno na voljo. Po vsej verjetnosti pa bom zaradi poletne lige prišel nekoliko kasneje na priprave. Fiba in NBA imata tako ali tako sicer dogovor, da košarkarji iz NBA ne smejo trenirati več kot mesec dni."

Z bratom se o izbrani vrsti ni pogovarjal. "Imava vsak svojo družino, o reprezentanci nisva govorila. Upam pa, da bo igral," je o morebitnem nastopu Gorana za slovensko reprezentanco dejal Zoran in dodal: "Z Juretom Zdovcem se še nisem slišal, sem pa se pogovarjal z direktorjem reprezentanc Metejem Avanzom, nekaj besed pa sem spregovoril tudi s soigralci, z Edom Murićem, Jako Klobučarjem ... Jaz v reprezentanci uživam. " 

Kaj pa Beno Udrih? "Srečali smo se, ko sem bil še v Phoenixu, a se o reprezentanci nismo pogovarjali. Upam, da bo tokrat prišel. Res je že čas, da znova zaigra za izbrano vrsto Slovenije," meni Zoki.

Ta je prepričan, da bo tokrat lažje delati pod Zdovčevo taktirko: "Vsi zdaj vemo na kakšen način rad igra. Vemo, da ima rad dobro obrambo, vemo, kaj je treba storiti v napadu. Zdaj bo lažje. Enako je bilo pri Božidarju Maljkoviću. Prvič je bilo težko, že drugo leto pa je vse skupaj bilo boljše. To je normalno, vsakega trenerja moraš spoznati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.