Šport
23 ogledov

Zračna blazina preprečila hujše poškodbe

matthias mayer val gardena padec EPA
Nekaj dni po hudem padcu Avstrijca Matthiasa Mayerja na smuku v Val Gardeni, po katerem je zaradi poškodb hrbtenice že končal sezono, je smučarska zveza Fis sporočila uradne ugotovitve o smučarski zračni blazini.

Matthias Mayer je pred petimi dnevi na smuku na enem od skokov izgubil ravnotežje, potem pa z veliko hitrostjo poletel v zrak in trdo treščil na snežno podlago. Pri padcu se je sprožila smučarska zračna blazina. To sredstvo za pomoč pri padcih v letošnji sezoni uporabljajo testno, ne nosijo pa ga vsi tekmovalci, po podatkih proizvajalca Dainese poleg Mayerja le še pet smukačev v svetovnem pokalu.

Pri padcu si je Mayer nalomil dve vretenci, po operaciji dan po nesreči pa so iz avstrijske ekipe sporočili, da je sezone zanj že konec.

Zdaj je Fis sporočila, da je Mayerja še hujših poškodb obvarovala prav ta blazina. Pri padcu so delovale močne sile, tudi do 13 G, blazina pa je verjetno preprečila še hujše poškodbe hrbtenice. Fis je danes sporočila izsledke preiskave, v kateri so sodelovali tudi zdravniki. Avstrijski zdravnik Michael Gabl je tako dejal, da je "zelo verjetno blazina preprečila še hujše poškodbe".

Fis se je za objavo podatkov, Mayer je na tla priletel s hitrostjo 109 km/h, odločila, ker so se pojavile številne kritike zračne blazine. Med najbolj kritičnimi je bil Američan Ted Ligety, ki je menil, da Fis na tekmovalcih kot na poskusnih zajčkih preizkuša še ne v celoti dodelane varnostne sisteme, ki niso nujno varni. Na Američanovo izjavo se je odzval nekdanji direktor tekem v svetovnem pokalu, zdaj pa svetovalec pri Fis Günter Hujara, ki je pojasnil, da noben del napihljive zaščitne opreme ni poškodoval smučarja, tudi ne poseben ščitnik hrbta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.