Svet
7 ogledov

14 tisoč ljudi ob službo

EU Grčija EPA
Grški javni sektor je od danes manjši za 14 tisoč javnih uslužbencev. Namen krčenja javnega sektorja je zmanjšanje javne porabe.

Deset tisoč ljudi, ki od danes niso več zaposleni v javnem sektorju, bi polno upokojitveno starost doseglo leta 2013. Ti bodo do konca prihodnjega leta prejemali 60 odstotkov plače, poroča grški časnik Kathimerini.

Poleg omenjenih deset tisoč je javni sektor manjši še za štiri tisoč zaposlenih, ki so že dosegli polno upokojitveno starost.

Varčevalni ukrep bodo občutili tudi presežni javni uslužbenci, ki imajo do upokojitve še dve leti in delajo v eni od 36 javnih institucij, ki jih čaka ali združitev ali ukinitev.

Od ukrepov odvisno posojilo

Nova grška vlada je trenutno pod velikim pritiskom, da dobi podporo za predlog proračuna za prihodnje leto. Dokument predvideva odpuščanja, zniževanje plač in pokojnin ter dvig davkov. Od sprejema proračuna bo odvisno, ali bodo Atene prejele zadnjo tranšo lani potrjenega posojila držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada v višini osmih milijard evrov.

Zdaj že nekdanja grška vlada je v skladu z zahtevami posojilodajalcev oktobra napovedala, da bo število zaposlenih v javnem sektorju zmanjšala za 30 tisoč.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:01 29.november 2011.

    Dokler ne bodo zmanjšali vojske za polovico, jim jaz enega centa ne bi dal!