Svet
9408 ogledov

15-letnica protestira, ne gre v šolo

Greta Thunberg Reševalni pas/Twitter
Deklica je odločna, da bo po svojih močeh poskrbela za spremembe.

Švedska se je letos soočala z najbolj vročim poletjem v zgodovini, vroče dogajanje je tudi na pragu septembra, to nedeljo jih čakajo volitve.

Pred njihovim parlamentom na vrhuncu predvolilne kampanje vsak dan protestira 15-letna Greta Thunberg, ki jo imenujejo tudi švedska Malala; od politikov zahteva, da sprejmejo potrebne ukrepe zoper klimatske spremembe, piše Guardian.

Deklica že dva tedna vsak dan v tišini protestira na pločniku pred parlamentom v središču Stockholma in deli letake, na katerih piše: "To delam zato, ker vi odrasli uničujete mojo prihodnost." Deklica dodaja, da se je v protest odločila zradi tega, ker čuti moralno odgovornost.

"Želim, da politiki vprašanje podnebnih sprememb postavijo kot prioriteto, da se osredotočijo na to področje kot na najbolj kritično." Ko se pri njej ustavijo mimoidoči s pripombo, da bi morala biti v šoli, pokaže na torbo s knjigami, nato pa zastavi vprašanje, zakaj sploh hoditi v šolo? "Dejstva več niso pomembna, politiki ne poslušajo znanstvenike, zakaj bi se učila?"

Starši je ne podpirajo povsem v njeni odločitvi, da ne hodi v šolo, mnenja učiteljev so deljena. "Kot ljudje pravijo, da je to, kar delam, dobro, kot učitelji pa menijo, da bi morala v šolo," pri tem pove odločna deklica.

Pestra predvolilna kampanja

Švedska obveščevalna služba Säpo je medtem konec avgusta sporočila, da je v zadnjem času zabeležila povečanje poskusov napadov na volilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami. Med drugim so odkrili lažne račune na družbenih omrežjih ter poskuse hekerskih napadov na politične stranke in institucije, pristojne za volitve.

Kljub povečanju tovrstnih aktivnosti te niso predstavljale nevarnosti za rezultate volitev, so zapisali, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Švedskem bodo v nedeljo potekale volitve v nacionalni parlament, kot tudi v okrajne in občinske svete. Zmaga na volitvah se obeta vladajočim socialdemokratom, ki jim anketa inštituta Sifo napoveduje 25,2 odstotka podpore. Na drugem mestu so skrajno desni Švedski demokrati z 19,2 odstotka, na tretjem pa Zmerna stranka s 17,6 odstotka. Vzpon desničarske stranke se torej obeta tudi v tej skandinavski državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • bojovi 23:31 05.september 2018.

    Baje desničarska stranka je postala izjemno močna, ker Švedi ne prenesejo več musličev.

  • mph 12:24 05.september 2018.

    Pohvalno, da protestira, ni pa opravičila, da ne gre v šolo. Kam pa pridemo, če bi vsi tako protestirali in motili vse možne delovne procese in drugo. Kaj se zdaj ne bo šolala več v življenju, če se bo to ...prikaži več reševalo prepočasi? No, je pa tudi res, da rabimo tudi neizobražen delovani kader, bom pa se sam potrudil oz. sem se, da to ne bodo moji otroci.