Svet
14817 ogledov

16-letnici iz Nemčije, ki se je pridružila Isisu, grozi usmrtitev

youtube
Iraški vojaki v Mosulu prijeli 16-letno Nemko, ki se je pridružila Isisu. Najstnici grozi usmrtitev.

Iraški vojaki so 16-letnico konec julija našli med ruševinami v Mosulu, nekdanji trdnjavi Islamske države. Ranjena najstnica je imela pri sebi dojenčka in je klicala na pomoč. Te dni se je na spletu pojavil posnetek njenega prijetja. Iraški vojaki ob nemški najstnici, ki vidno trpi zaradi strelne rane ne levem stegnu, vzklikajo od veselja.

16-letna Linda Wenzel je od doma v bližini Dresdna v vzhodni Nemčiji pobegnila pred letom dni, kmalu po spreobrnitvi v Islam. Kontakt s skrajneži naj bi našla preko spleta.

"Obžalujem in želim si domov"

Novinarjem v zaporu Bagdadu je dejala, da obžaluje pridružitev Isisu in da si želi "vstran od vojne, stran od toliko orožja, hrupa, želim si domov".

Kakšna natančno je bila njena vloga v Isisu, ni znano. Po nekaterih podatkih se je Linda poročila z borcem iz Čečenije in se tudi borila z orožjem. Po drugih podatkih naj bi še skupaj s še štirimi Nemkami delovala kot takimenovana moralna policija, ki skrbi za upoštevanje strogega načina oblačenja in zakrivanja žensk.

"Omedlel sem, ko sem slišal, da je Linda živa," je dejal njen 52-letni oče, "Prepoznal sem jo po mali praski, ki jo ima na očesu. Nikoli je še nisem videl tako resne." Linda je veljala za bistra šolarko, ki je se je po ločitvi staršev zelo zaprla vase. 

Smrtna kazen v Iraku

Nemške oblasti so z iraškimi začela pogajanja za vrnitev Linde v Nemčijo. Če bodo najstnici sodili v Iraku, ji grozi smrtna kazen, ki bi jo izvršili po njenem 22 letu. Sodni proces pa Lindo čaka tudi v Nemčiji, kjer ji zaradi dejanj, ki ogrožajo varnost države, grozi do deset let zapora.

Komentarjev 12
  • smuc 20:15 02.oktober 2017.

    NISEM ZA SMRTNO KAZEN VENDAR V TEM PRIMERU SE STRINJAM-ZA VZGED DRUGIM, KI SO ALI BODO ŠLI TJA POBIJAT OTROKE IN ŽENSKE.

  • erikkk 11:53 09.avgust 2017.

    Tud jaz jo bi obsodil na smrt... noben džidahist se ne sme ostat živ ...to so morilci do konca življenja

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 09:40 09.avgust 2017.

    Jaz pa mislim,da izgovor,da je najstnica ni pomemben!! Ko nekdo gre v tujino pobijat ženske in otroke si ne zasluži drugega kot smrtno kazen!! Se sploh kdo vpraša koliko gorja je ta smrklja povzročila NEDOLŽNIM civilistom!? Ste že pozabili kako ...prikaži več so tuji borci rezali glave nedolžnim ljudem?? Si taka "zverina" zasluži kaj drugega kot smrtno kazen!? Že hitra smrt je nagrada za takšno pošast vprašanje je le koliko ljudi je od njene roke umiralo POČASI??