Svet
196 ogledov

20. obletnica Srebrenice: Še vedno ne od vseh priznani genocid

Srebrenica
1/12
Profimedias
Na osrednji spominski slovesnosti za 8372 žrtev genocida v Srebrenici pred 20 leti, ki je potekala v spominskem centru Potočari, so se govorci iz tujine in BiH poklonili spominu nedolžnih žrtev in pozvali, naj se to nikoli več ne ponovi. Slovesnost zaznamoval tudi napad na srbskega premierja Vučića.

Mineva 20 let, odkar se je v Srebrenici začel pokol, ki so ga v približno tednu dni nad več kot 8.000 Bošnjaki izvršile sile bosanskih Srbov. Spominske slovesnosti v Potočarih se je udeležilo okoli 50 tisoč ljudi, med katerimi je bilo več kot 80 tujih delegacij. Pokopali so 136 žrtev pokola, med katerimi je bilo 18 mladoletnikov, od katerih jih je bilo osem starih samo 16 let. Najstarejša pokopana žrtev je bil 75-letni moški.

S tem so sedaj v centru pokopani posmrtni ostanki 6377 žrtev genocida od skupno več kot 8000, 230 pa so jih na željo njihovih svojcev pokopali individualno izven centra.

Pahor pozval k spravi

Na slovesnosti je kot slavnostni govornik nastopil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je pozval k odpuščanju in spravi za boljšo prihodnost BiH.

Brez odpuščanja ni sprave, brez sprave ni povezovanja in sodelovanja, brez sodelovanja ni graditve enotnosti. Brez potrebne enotnosti pa ni velikopoteznih odločitev. Prav to pa sedaj potrebuje Bosna in Hercegovina in vsi njeni ljudje, je prepričan Pahor.

Med 15 govorci je bil tudi bivši ameriški predsednik Bill Clinton, ki se je med drugim zahvalil srbskemu premierju Aleksandru Vučiću, ker je pokazal pogum in se udeležil današnje spominske slovesnosti. Ocenil je, da bi to bilo treba prepoznati. "Recimo, da je to začetek. Poklonimo se žrtvam, tudi pogrešanim, spomnimo se obljub o miru, ki smo jih dali in dajmo možnost BiH za demokratično prihodnost," je dejal.

Vučić bežal v avto


aleksander vučič | Avtor: EPA EPA

Po koncu nagovorov so se visoki tuji predstavniki poklonili žrtvam genocida v delu spominskega centra na prostem, kjer so pokopane žrtve. Ko je to storil tudi Vučić, je bilo med več deset tisoč navzočimi svojci in drugimi ljudmi slišati glasno žvižganje, piše STA. Slišali so se tudi vzkliki "marš" in "gov** jedno". Proti njemu je letelo kamenje in tudi steklenice ter čevlji, kasneje pa se mu je začelo bližati več ljudi, zato so ga varnostniki odpeljali v avtomobil. Bosanska policija je po poročanju BBC aretirala protestnika, ki je sodeloval pri napadu na Vučića, ki naj bi ga kamen zadel v lice, poškodovana pa so bila tudi njegova očala.

Video napada lahko vidite TUKAJ. Srbski politiki so napad ostro obsodili in ga označili celo za poskus umora.

Genocid naj bo človeštvu v opomin

Govorci so bili enotni v oceni, da je poboj več kot 8000 Bošnjakov v nekaj julijskih dneh leta 1995 genocid, ki mora biti trajen opomin za prihodnost, a tudi poziv h gradnji trajnega miru in krepitve evropske prihodnosti BiH.

Clinton je izpostavil, da je prišel kot osebni predstavnik predsednika ZDA Baracka Obame, da bi izrazil vero v upanje in prihodnost BiH. "Več kot 8000 moških in fantov je bilo ubitih v genocidu. To grozljivo dejstvo je končno presodilo, da so članice Nata podprle ZDA pri ukrepanju," je dejal Clinton, ki je bil predsednik ZDA v času genocida, in dodal, da ne želi nikjer več videti "polj smrti", kot so bila v Srebrenici.

Župan Srebrenice Ćamil Duraković je izpostavil, da preživeli Bošnjaki iz Srebrenice na nasilje iz leta 1995 niso odgovorili z novim nasiljem. Opozoril je, da posmrtnih ostankov 1100 žrtev genocida še niso našli. Pozval je tiste, ki so sodelovali pri njihovem umoru, naj povedo, kje so. "To bo vaša roka sprave," je dejal.

Nizozemska priznala krivdo

Zunanji minister Nizozemske Bert Koenders je izrazil sožalje in izpostavil odgovornost svoje države, ker njeni pripadniki modrih čelad julija 1995 niso zaščitili več kot 40.000 prebivalcev zaščitnega območja.

"Genocid, ki je bil tu storjen, je najbolj temačen del naše skupne evropske zgodovine. Danes v Potočarih stojimo pred vami osramočeni," je dejal Koenders, ki je kot prvi nizozemski politik govoril na spominski slovesnosti.

Celotna mednarodna skupnost leta 1995 ni v zadostni meri zaščitila Srebrenice, nizozemska vlada pa deli politično odgovornost za to, kar se je zgodilo, je dejal.

Tudi namestnik generalnega sekretarja ZN Jan Eliasson je izpostavil, da je jasno, da ZN in mednarodna skupnost niso uspeli zaščititi žrtev. "To nas bo vedno mučilo in tako je tudi prav," je dejal. To dejstvo je po njegovih besedah vplivalo na delo ZN, tako da sedaj bolj aktivno deluje v prizadevanjih za preprečitev nasilja in zločinov po vsem svetu. Znova je obljubil, da bo razkrita celotna resnica in da bodo odgovorni kaznovani.

Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je spomnil, da je bil genocid v Srebrenici "rezultat načrta, ki je nastal na najvišji ravni", kar so že večkrat dokazali. Zanikanje genocida je označil za nespoštovanje odločitev sodišča in žalitev za žrtve. "Za graditev prihodnosti se moramo zoperstaviti zanikanju genocida," je izpostavil ter spomnil, da je treba soditi še več sto storilcem, pri čemer je pomembno regionalno sodelovanje.

Svojci ne bodo dovolili, da bi se genocid pozabil

Tako kot slovenski predsednik je tudi hrvaški član predsedstva BiH Dragan Čović prosil svojce žrtev, naj skušajo nad sencami svojih najdražjih graditi spravo in boljšo prihodnost.

V imenu svojcev žrtev je Advija Ibrahimović, ki je v genocidu izgubila očeta in mati, sama pa je bila stara 11 let, poudarila, da je njihova bolečina že zdavnaj prerasla v moč in da ne bodo dovolili, da bi pozabili in negirali genocid v Srebrenici.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je izrazil upanje, da bo zločin v Srebrenici na podlagi dejstev o njegovem genocidnem značaju pomenil poziv za gradnjo stoletja miru po vzoru tega, kar sta storili Nemčija in Francija po 2. svetovni vojni. "Samo resnica nas lahko osvobodi. Samo na podlagi resnice in pravice lahko dosežemo mir in spravo," je dejal.

Jordanska kraljica Noor je kot odposlanka Mednarodne komisije za pogrešane (ICMP) spomnila, da so ob ogromnih naporih našli 90 odstotkov žrtev genocida ter poudarila, da človeški obraz tragedije v Srebrenici ne bo pozabljen.

PREBERITE ŠE:

Srbija genocida ne priznava

Srbski premier Aleksandar Vučić se je sicer ob prihodu v spominski center rokoval s članicami združenja Matere Srebrenice in se vpisal v knjigo žalosti, poroča Al Jazeera Balkans. Predsednica združenja Hatidža Mehmedović se mu je zahvalila, ker je prišel in mu pripela naprsni spominski cvet Srebrenice. Ena od mater žrtev genocida Kada Hotić pa mu je dejala, da se genocida ne more zanikati.

Srbski premier je pred prihodom v Srebrenico v pismu javnosti izpostavil, da Srbija jasno in nedvoumno obsoja grozen zločin, ki se je zgodil pred 20. leti ter da se ji gnusijo tisti, ki so v njem sodelovali.

Kljub temu, pa je Rusija na zahtevo Srbije vložila veto pri glasovanju Varnostnega sveta Združenih narodov na predlog resolucije, ki Srebrenico opredelil kot genocid. Srbija bi pristaja na besedilo, da se pokol Bošnjakov v Srebrenici opredeli kot težak ali celo najtežji zločin, vendar ne kot genocid.

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

Nizozemski vojaki niso zaščitili Bošnjakov

Sodišče v Haagu je odločilo, da je Nizozemska soodgovorna za poboj 300 Bošnjakov ob genocidu v Srebrenici julija 1995, ker jih nizozemski vojaki niso zaščitili.

Zaradi genocida in drugih vojnih zločinov v Srebrenici je bilo na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obtoženih 20 ljudi. 14 so jih obsodili, enega oprostili, eden pa je umrl še pred izrekom kazni. Štirje postopki še potekajo.

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias
Bošnjaki, predvsem fantje in moški so se v v upanju na preživetje iz Srebrenice podali na tako imenovani pot smrti skozi bližnje gozdove. Muslimanskega ozemlja v bližini Tuzle velika večina med njimi ni nikoli videla, saj so jih prestregli srbski vojaki in na nečloveški način končali njihova življenja.

Genocid je najhujši zločin po mednarodnem humanitarnem pravu in obenem zločin, ki ga je od vseh najtežje dokazati. Trupla je  srbska vojska zakopala, nato izkopala in razmestili po številnih množičnih grobovih.

5000 muslimanov, ki so se pred smrtjo skrivali v nizozemskem oporišču Potočari so v zameno za 14 zajetih nizozemskih mirovnikov bosanskim Srbom izročile tudi mirovne sile.

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias
Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

 

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

 

Srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

Množična grobišča z žrtvami srebreniških pobojev odkrivajo še naprej. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

Komentarjev 17
  • elvishamzabegovic 12:48 12.julij 2015.

    h30 v imenu vseh nas pojdi v sirijo ...krčit islam z ameriko in izraelom.. UPAM,da se ne vrneš v enem kosu.. tvoj post je zrcalo tvojega IQ sobne temperature..in TVOJIH STARŠEV,kateri so verjetno DNEVNO pred TV in čakajo na američane,da ...prikaži veča odrešijo vas vseh muk..

  • Papaja Popi 08:04 12.julij 2015.

    Xerxes, Na žalost se on ni prišel opravičit ampak samo pokazat.Preštudiraj zgodovino, kaj je on delal in govoril

  • Papaja Popi 08:02 12.julij 2015.

    Bravo Bosanci !!!Tako se dela !!!Naj Srbijanci vedo, da ne morejo pobijat brez da bi za to odgovarjali.Vse take bi morali dati na pranger.Na žalost se on ni prišel opravičit ampak samo pokazat.Preštudirajte zgodovino, kaj ...prikaži več je on delal in govoril.