Svet
1482 ogledov

Afganistanski predsednik Gani zapustil državo

Afganistan talibani Epa
Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes zapustil državo, je sporočil njegov podpredsednik Abdulah Abdulah. Gani je državo zapustil, potem ko so talibani zavzeli večino mest v Afganistanu in danes obkolili tudi prestolnico Kabul.

"Nekdanji predsednik Gani je zapustil državo," je na Facebooku zapisal Abdulah Abdulah, ki vodi tudi svet na nacionalno spravo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah lokalnih medijev je Gani odšel v Tadžikistan.

Ašraf Gani | Avtor: Epa Epa
Abdulah je še povedal, da varnostne sile še naprej skrbijo za red v Kabulu, talibane pa je pozval, naj ne zasedejo mesta, dokler ne bodo končani pogovori o prenosu oblasti.

Talibani naj bi medtem po lastnih navedbah že zasedli predsedniško palačo v afganistanski prestolnici. Dosedanja afganistanska vlada sicer novice še ni potrdila, poroča BBC.

Afganistanski talibani so sicer danes sporočili, da v prihodnjih dneh pričakujejo miren prenos oblasti, in napovedali, da ne bodo izvajali nasilja nad ljudmi.

Tuji državljani zapuščajo Afganistan

Nemčija je danes zaradi prihoda talibanov v Kabul zaprla svoje tamkajšnje veleposlaništvo, je sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Rusija medtem za zdaj ne želi evakuirati veleposlaništva v Afganistanu, je sporočil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Varnostne razmere v Afganistanu so se dramatično poslabšale, so na nemškem zunanjem ministrstvu zapisali v opozorilu in nemške državljane pozvali, naj državo nemudoma zapustijo.

Afganistan talibani | Avtor: Epa Epa

Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju potrdil zaprtje veleposlaništva in dejal, da so osebje veleposlaništva prepeljali na vojaški del letališča v Kabulu. Dodal je, da naj bi se popoldne sestala vladna krizna enota, ki bo začela izvajati takojšnje ukrepe za varen odhod nemškega osebja in drugih ogroženih oseb iz Afganistana.

Osebje veleposlaništva, italijanske državljane in afganistanske sodelavce se je odločila evakuirati tudi Italija. Kot je sporočilo italijansko obrambno ministrstvo, bo prvo vojaško letalo, ki bo sodelovalo v operaciji, v Kabul priletelo še danes.

Kljub vstopu talibanov v Kabul pa Rusija za zdaj ne namerava evakuirati svojega veleposlaništva v afganistanski prestolnici, je sporočil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Zamir Kabulov, ki je še dodal, da ruski veleposlanik in osebje v Kabulu mirno opravljajo svoje naloge. Rusija se medtem zavzema za diplomatsko rešitev nastalega konflikta.

Afganistan | Avtor: Epa Epa

Nato: Politična rešitev je nujna bolj kot kdajkoli

Zveza Nato je danes sporočila, da je iskanje politične rešitve konflikta v Afganistanu nujnejše "kot kdajkoli prej", saj so talibani na obrobju Kabula pripravljeni prevzeti oblast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Podpiramo afganistanska prizadevanja za iskanje politične rešitve spora, ki je zdaj nujnejše kot kdaj koli prej," je za AFP povedal predstavnik zavezništva, ki je še dejal, da Nato pozorno spremlja in ocenjuje situacijo v Afganistanu in pomaga pri ohranjanju operacij na letališču Kabul, da bi Afganistan ostal povezani s svetom.

"Ohranjamo tudi svojo diplomatsko prisotnost v Kabulu. Varnost našega osebja je najpomembnejša in razmeram se še naprej prilagajamo," je dodal predstavnik.

Talibani so ofenzivo sprožili takoj po majski napovedi ZDA, da se bodo njihove sile umaknile do konca avgusta, okrepili so jo v zadnjem tednu, ko so zasedli več mest in pomembnih cest.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 09:34 16.avgust 2021.

    Tudi v Vietnamu je na koncu izgledalo približno tako.... Povsod so se našli osebki, ki so menili, da s prinašanjem svojega načina razmišljanja povzročajo lokalcem samo dobro (npr misijonarji, križarji,zdravniki). Da ne omenjam 'osvojevalcev'. Če se Človek vmeša v naravni ...prikaži večvni evolutivni potek razvoja določene skupnosti, ki živi v ravnotežju z okoljem, svojo miselnostjo in zmožnostmi, povzroči nestabilnost. Ki se dolgo 'iznihava' v obliki vojn,bolezni, sprememb okolja....

  • Avatar Leon
    Leon 08:34 16.avgust 2021.

    Afganistanski predsednik Gani zapustil državo.......temu se reče izdajalska vlada .

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 06:38 16.avgust 2021.

    Bravo Američani res vam je uspelo. Edino kar znate je da zdrekate in ko vidite da vam ne gre se poberete.