Svet
3036 ogledov

Drama v Afganistanu, za evakuacijo tujcev zmanjkuje časa

Potres, Haiti Profimedia
Afganistanski talibani so danes zavzeli še mesto Džalalabad, tako da zdaj nadzorujejo vsa večja mesta v državi razen prestolnice Kabul, od katere so oddaljeni le dobrih deset kilometrov.

Talibani so že v soboto zavzeli mesto Mazar-i-Šarif, danes pa so brez boja vstopili še v nekdanjo utrdbo vladnih sil Džalalabad, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zjutraj, ko smo se zbudili, so bile povsod po mestu talibanske zastave. V mesto so vstopili brez bojev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal prebivalec mesta Ahmad Vali.

S tem, ko so talibani zasedli mesto Džalalabad, so dobili tudi nadzor nad cestno povezavo s sosednjim Pakistanom.

Padec Mazar-i-Šarifa in Džalalabada v roke talibanov predstavlja velik pritisk na vlado afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Ta mora zdaj sprejeti odločitev, ali bo branil Kabul, ki ga obkrožajo talibani, ali bo kapituliral.

Ker so se talibani že povsem približali prestolnici Kabul, so ZDA so po poročanju britanskega BBC začele evakuirati svoje osebje iz tamkajšnjega veleposlaništva. Zaposlene so prepeljali na letališče, od koder jih bodo z vojaškimi transportnimi letali odpeljali iz države. V tej operaciji sodeluje 5000 ameriških vojakov.

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Bild dejal, da je varnost nemškega osebja v Kabulu zdaj poglavitna skrb. Nemška vlada naj bi v ponedeljek v Kabul napotila transportna letala za evakuacijo ljudi.

Velika Britanija naj bi v Afganistan napotila okoli 600 vojakov, ki bodo sodelovali pri evakuaciji britanskega osebja.

V siloviti ofenzivi, ki so jo talibani sprožili pred nekaj več kot tednom, so zavzeli že 23 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc in nadzorujejo dve tretjini države.

Talibani so sicer ozemlja začeli osvajati po majski napovedi ZDA o umiku zavezniških sil iz Afganistana do konca avgusta.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar stoychi
  stoychi 13:26 15.avgust 2021.

  dejstvo je; ko so vladali talibani so požgali vsa makova polja, ko so prišli američani so makova polja cvetela povsod, kje je to bilo mogoče zdaj bo spet ta CIA trgovina opija ugasnila in cene opijatov na trgu bodo poletele ...prikaži več v nebo. Večina naših politikantov je itak na kokainu.

 • Plavi-mil 12:39 15.avgust 2021.

  Kaj sledi, talibani bodo drugače misleče potolkli, tako kot so jih naši klavci leta 45, komunizem in islamizen isto zlo, sicer pa kaj se ukvarjate z njimi, več kot 90% ljudi jih podpira, pustite, da živijo po svoje, pa čeprav po neandertalsko.

 • Avatar Leon
  Leon 12:03 15.avgust 2021.

  Kako bosta Janša in Tonin reševala svoje prijatelje v Afganistanu ? Američani so deportirali vse velike dilerje v Ameriko .

Sorodne novice