Svet
34 ogledov

Ahmadinedžad zaradi objema sočutja obtožen izdaje

ahmadinedzad elena frias chavez pogreb Reuters
Iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je konservativni del iranske družbe obtožil "izdaje islama", ker je na pogrebu Huga Cháveza objel in tolažil Eleno Frías – mater pokojnega venezuelskega voditelja.

ahmadinedzad elena frias chavez pogreb | Avtor: Reuters Reuters

Nasprotniki Mahmuda Ahmadinedžada v Iranu so razjarjeno reagirali na fotografije s pogreba Huga Cháveza, na katerih iranski predsednik objema Eleno Frías, mater pokojnega venezuelskega voditelja.

Konservativni islamisti v Iranu smatrajo, da je Ahmadinedžad s svojimi dejanji na pogrebu škodil dostojanstvu islamske vere in tako storil greh. Mohamed Tagi Rahbar – visoki uradnik v drugem največjem iranskem mestu Isfahanu  – je dejal, da je Ahmadinedžad izgubil kontrolo. "Rokovanje z osebami, ki niso v sorodu s tistim, ki se rokuje – pod kakršnimikoli pogoji, naj gre za mlade ali stare ljudi – je nedovoljeno. Objemanje in kazanje čustev pa ni primerno dostojanstvu predsednika države, kakršna je Islamska republika Iran," je predsednika kritiziral Rahbar in tako dodal nov kamenček v mozaik iranskega notranjega konflikta, ki eskalira ob vsaki malce bolj provokativni izjavi kakšnega vidnega člana civilne ali verske oblasti.

Član iranskega parlamenta Muhamed Dehgan je glede dogajanja na Chávezovem pogrebu povedal, da Ahmadinedžadovo obnašanje kaže "pravo naravo deviantne struje (v Iranu, op. p.)". S tem izrazom simpatizerji vrhovnega verskega vodje   ajatole Alija Hameneja pogosto opisujejo privržence iranskega predsednika.

Verski konservativci, ki so lojalni Hameneju, konstantno obtožujejo Ahmadinedžadovo vlado, da poskuša oslabiti iranske islamske vrednote. Aktualnega predsednika so med drugim obtožili tudi, da namerava ob koncu mandata, ki se mu izteče letos, na svoj položaj spraviti enega izmed svojih sorodnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.