Svet
9 ogledov

Parlament zaslišal Mahmuda Ahmadinedžada

Mahmud Ahmadinedžad ob svojem prihodu v Venezuelo. 9. 1. 2012. Reuters
Iranski parlament je zaslišal predsednika Mahmuda Ahmadinedžada zaradi domnevnega slabega vodenja gospodarstva in kljubovanja avtoriteti ajatole Alija Hameneja.

Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je prvi iranski vrhovni voditelj, ki je bil zaslišan v parlamentu od ustanovitve islamske republike leta 1979.

To je hud udarec predsedniku, ki zadnje čase ni v dobrih odnosih s konservativnimi poslanci in verskimi oblastmi. Čeprav je na oblast prišel prav z njihovo pomočjo, je skupina poslancev pod vodstvom konservativca Alija Motaharija pred časom pripravila peticijo, v kateri so pozvali k preučitvi njegovih političnih odločitev.

Zasedanje prenašal iranski radio

Motahari je najprej prebral več vprašanj o Ahmadinedžadovem nespoštovanju odločitev vrhovnega voditelja Alija Hameneja glede izbire ministra za obveščevalno službo. Ahmadinedžad je namreč enajst dni kljuboval odločitvi vrhovnega voditelja, da morajo za ministra vnovič imenovati Heidarja Moslehija, ki ga je Ahmadinedžad aprila lani odstavil s položaja.

Tarča kritik je tudi zaradi dramatičnega povišanja cen in neuspeha pri dokončanju teheranske podzemne železnice. Poslancem se je zdelo sporno tudi pospešeno izvajanje varčevalnih ukrepov in zmanjševanje subvencij za energetske vire in hrano.

Ahmadinedžad, čigar drugi mandat se konča nasledenje leto, je očitke zavrnil, češ "da doslej še niso dokazali nobenih kršitev, ki bi jih zakrivila njegova vlada". Po njegovem je bila gospodarska rast visoka, visoke cene pa "nimajo nič opraviti" z njegovo odločitvijo leta 2010 o ukinitvi subvencije za hrano in gorivo ter nadomestitvijo s pomočjo 35 dolarjev na mesec revnejšim Irancem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.