Svet
12 ogledov

Al Jazeera posnetkov ne bo predvajala

Mohamed Merah EPA
Po posvetu vodilnih pri Al Jazeeri in pozivih predsednika Sarkozyja in sorodnikov žrtev, naj posnetkov ne objavijo, so se pri medijski hiši odločili, da tega ne storijo. Medtem preiskovalci menijo, da je imel morilec pomagača.

Globalna TV postaja Al Jazeera se je odločila, da ne bo predvajala posnetkov Mohameda Meraha, ki je posnel svoje strelske pohode. Pariška redakcija Al Jazeele je namreč prejela videe, ki naj bi jih poslal sam morilec, a so bili poslani v sredo, ko je bil Merah že obkoljen. Prav tako so bili odposlani izven Toulousa, zato francoski preiskovalni organi menijo, da morilec umorov ni načrtoval sam.

"Glede na vsebino smo posnetke takoj predali francoski policiji ... V skladu z etičnim kodeksom Al Jazeere, glede na to, da posnetki ne podajajo nobenih novih informacij, ki še ne bi bile znane, smo se odločili, da nobenega dela posnetkov ne bomo predvajali."

Iz medijske hiše so sporočili tudi, da so prejeli številne prošnje drugih medijev, ki so želeli do posnetkov.

Posvet vodilnih na Al Jazeeri

Po prejemu posnetkov so se v Katarju sestali predstavniki Al Jazeere, ki ima izpostave po vsem svetu, da bi razpravljali o posnetkih, ki jih je njihovi redakciji v Parizu domnevno poslal Merah, so potrdili za BBC. Pošiljka je vsebovala spominsko kartico USB s posnetki in pismo.

Odgovorni za pariško redakcijo Zied Tarrouche je pred tem francoskim medijem povedal, da so se posvetovali o tem, ali objaviti "enega od Merahovih umorov." "Nismo senzacionalistično omrežje, ne želimo objavljati posnetkov brez vrednotenja tveganj in posledic," je dejal.

Francoska policija je po poročanju časnika že potrdila pristnost posnetkov, posnetih na dan umora francoskih vojakov in tudi na dan umora rabina in treh otrok pred šolo.

Predsednik in sorodniki prosili, naj videov ne objavijo

Predsednik Nicolas Sarkozy je prosil medije, naj posnetkov ne predvajajo. O tem je že govoril tako s sodniki žrtev kot s policisti, ki so sodelovali v primeru in tudi iščejo tretjo osebo v povezavi s krajo skuterja, s katerega je Merah streljal na svoje žrtve.

Mati Imeda Ibn Ziatena, enega od vojakov, se pravkar iz Maroka odpravlja v Francijo na sinov grob. "Ubit je moj sin, moj 30-letni otrok, oni pa to želijo pokazati kot kakšen film," je povedala skozi solze. "Prosim, tega ne bi prenesla."

Družina Jonathana Sandlerja, judovskega učitelja, ustreljenega skupaj z dvema sinovoma v Toulousu, bo uporabila vse zakonske možnosti, da bi objavo preprečila. "Družina poziva vse medije, naj ne predvajajo videa in naj spoštujejo njeno bolečino in žalovanje," je povedal njihov odvetnik Patrick Klugman.

Stric Bryana Bijaouija, v streljanju hudo ranjenega 17-letnika, je dejal, da ga je možnost javnega predvajanja šokirala in razjezila. "Edini razlog bi bil šokirati in prizadeti ljudi," je dejal Aaron Bijaoui. "Če bodo posnetke predvajali, bo Merah zmagal."

Sarkozy odobril poroko ubitega vojaka in zaročenke

Merah je ubil tri vojake, med njimi Abela Chennoufa, čigar zaročenka je noseča. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je odobril njeno prošnjo, da se poroči z mrtvim Abelom, piše Daily Mail. "Takšne poroke so v Franciji redke, vendar so priznane v določenih okoliščinah," je pojasnil njen odvetnik Gilbert Collard. Do zdaj sta znana dva podobna primera, šlo pa je za partnerice ubitih policistov, je še povedal odvetnik in dodal: "To bo omogočilo otroku Caroline Monet, da bo imel očeta."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.