Svet
2551 ogledov

Kljub grožnji aretacije množica na pogrebu Navalnega

Aleksej Navalni pogreb Epa Prizor s pogreba v moskovskem okrožju Marin.
Dogajanje je spremljala močno okrepljena prisotnost policije.

V cerkvi na obrobju Moskve in njeni okolici se je ob pogrebni slovesnosti za voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega ob močni policijski prisotnosti zbrala množica ljudi. Številni, med njimi tudi tuji veleposlaniki, so se prišli poslovit od najvidnejšega kritika Kremlja kljub svarilu oblasti pred protesti in ob grožnji aretacije.

Pogrebna slovesnost se je odvila v pravoslavni cerkvi, posvečeni Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. Posnetki iz notranjosti cerkve niso bili na voljo, z območja so poročali tudi o motnjah v mobilnem omrežju.

V cerkev so tik pred začetkom obreda pripeljali krsto s truplom Navalnega, ki naj bi jo prejeli z zamudo. Zbrani so prihod pozdravili z aplavzom in vzkliki "ti se nisi bal, tudi mi se ne", "ne vojni" in "ne bomo pozabili". Slovesnosti sta se med drugim udeležila starša Navalnega, Anatolij in Ljudmila, poroča britanski BBC.

Tudi slovenska veleposlanica

Aleksej Navalni pogreb | Avtor: Epa Epa

Že pred obredom se je v okolici cerkve vila dolga vrsta žalujočih - bilo naj bi jih na stotine, glede na nekatera poročila na tisoče. Večinoma so stali v tišini, veliko jih je nosilo rože. Med njimi so po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi tuji diplomati, med drugim veleposlaniki Nemčije, Francije in ZDA. Prisotna je tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Na kraju je bila močno okrepljena prisotnost policije. Kremelj je že pred tem posvaril pred protesti. "Kakršnokoli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali," je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Več deset aretiranih

Na shodih ob pogrebu naj bi ruska policija aretirala več deset ljudi. Po navedbah organizacije OVD-Info so doslej po vsej državi pridržali 67 ljudi, od tega šest v Moskvi in 18 v Novosibirsku.

Nemški kancler Olaf Scholz je pohvalil pogum Rusov, ki so se kljub nevarnosti aretacije in ob močni policijski prisotnosti prišli na ulice poklonit najvidnejšemu kritiku Kremlja. "Aleksej Navalni je svoj boj za demokracijo in svobodo plačal z življenjem," je zapisal na omrežju X. "Po njegovi smrti pogumni Rusi nadaljujejo njegovo zapuščino. Številni so bili danes na pogrebu in so so sprejeli veliko tveganje - za svobodo," je dodal.

pogreb Alekseja Navalnega | Avtor: Profimedia Profimedia

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izrazil sožalje družini in prijateljem Navalnega in prepričanje, da njegova prepričanja ne bodo izginila, ker da idej ni mogoče mučiti, zastrupiti ali ubiti. "Navalni ostaja navdih za številne v Rusiji in drugod," je dodal v izjavi.

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi se je po pogrebu na omrežju X Navalnega spomnilo kot "svetlega primera tega, kaj bi Rusija lahko in morala biti". 

Umrl med prestajanjem kazni

Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Ruske oblasti so njegovo truplo materi Ljudmili Navalni izročile več kot teden dni po smrti. Podporniki Navalnega so nato več dni iskali prostor za pogrebno slovesnost in se pritoževali, da jih ruske oblasti pri tem ovirajo.

Aleksej Navalni pogreb | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • kapibara1 18:23 02.marec 2024.

    Množica na pogrebu.. Seveda množica: .. tujih novinarjev.. množica tujih politično službeno prisiljenih uslužbencev.. in množica dela radi Varnostnikov.. - ćivilov za en kurji kakec NE

  • Avatar Leon
    Leon 14:05 02.marec 2024.

    Na volitvah bo Putin dobil najmanj 70 % glasov ...in vsi bodo srečno živeli do svoje smrti...

  • Avatar Leon
    Leon 14:02 02.marec 2024.

    Vsem teoretikom zarot svetujem branje kakšne knjige o tajnih službah npr . Gordona Thomasa .

Sorodne novice