Svet
52 ogledov

Ali lahko za ebolo zbolimo dvakrat?

ebola, liberija EPA
Britanski zdravstveni delavec se po tem, ko je prebolel ebolo, vrača v Afriko. Je na ebolo imun? Španska medicinska sestra, ki so jo zdravili tudi s krvnim serumom ljudi, ki so preboleli ebolo, kot kaže, ozdravela.

William Pooley, britanski zdravstveni delavec, ki je med prostovoljnim delom v Zahodni Afriki zbolel za ebolo, se je vrnil v Sierro Leone. Kljub temu, da strokovnjaki ne vedo, ali lahko človek, ki je prebolel ebolo, zboli še enkrat, bo Pooley v ponedeljek spet začel delati v bolnišnici v Freetownu. 

"Zame je bistveno varneje delati tam zdaj, ko je bilo prej," meni Pooley. Telo, ki je premagalo virus, si je zapomnilo, kako se boriti proti njemu, vendar ni znano, ali je imunost proti eboli doživljenska ali ne. Nedavne študije, objavljene v Journal of Medicine, ki so bile opravljene po izbruhu ebole leta 2000 v Ugandi, kažejo na to, da naj bi imunost trajala vsaj 12 let.

Ozdravljena s krvnim serumom prebolelih?

Strokovnjaki bodo na podlagi krvenaga vzorca, ki ga je doniral Pooley, skušali najti ključ do načina, kako uničiti virus ebole. S krvnim serumom darovalcev, ki so preboleli ebolo in razvili ustrezna protitelesa, so kot kaže pozdravili špansko medicinsko sestro Tereso Romero. Test v nedeljo ni več pokazal okužbe z ebolo, dokončen odgovor pa bo dal drugi test, ki ga bodo izvedli v torek.

Romerova se je z ebolo okužila med zdravljenjem misijonarja v madridski bolnišnici. Šlo je za prvi primer prenosa ebole s človeka na človeka v Evropi.

Drugi test je potreben, ker so medicinsko sestro do petka zdravili z različnimi zdravili, ki bi lahko zakrila prisotnost virusa.  Poleg seruma naj bi medicinska sestra dobila različna poskusna zdravila, vključno s kombinacijo več protiteles ter na Japonskem razvito zdravilo, ki se načeloma uporablja pri gripi.

"Reševanje krize z ebolo je bilo šušmarsko"

Soprog medicinske sestre, ki je prav tako v karanteni, je napovedal, da bo zaradi vsega skupaj tožil španske oblasti. "Pred sodiščem bom dokazal, da je bilo reševanje krize z ebolo šušmarstvo," je moški napovedal v video posnetku, ki ga je medijem predala tiskovna predstavnica družine. "Zadnjo kapljo krvi bom dal, da ubranim njeno čast in dostojanstvo," je še dejal.

Nekateri politiki so po potrditvi okužbe Romerovi posredno pripisovali sokrivdo za to. Pri odstranjevanju zaščitne obleke naj namreč ne bi bila dovolj previdna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.