Svet
10308 ogledov

Američanke množično brišejo aplikacije

mobilni telefon Profimedia
Takšno početje so zaznali že pred odločitvijo ameriškega vrhovnega sodišča, da ukine pravico do splava, po petku pa se je še povečalo.

Američanke s svojih mobilnih telefonov množično odstranjujejo aplikacije za spremljanje menstrualnega ciklusa. Strah jih je namreč, da bi lahko podatke, ki jih zbirajo aplikacije, uporabili proti njim v kazenskih postopkih zveznih državah, kjer je splav postal nezakonit. 

Takšno početje so zaznali že prejšnji mesec, ko je v javnost pricurljala informacija, da namerava vrhovno sodišče ukiniti pravico do splava. 

Vrhovno sodišče ZDA ZDA Svet Ameriški sodniki odpravili 50 let staro pravico

Kot navaja The Guardian, je njihov strah upravičen. Tako kot druge aplikacije tudi aplikacije za spremljanje menstrualnega ciklusa zbirajo, hranijo in občasno del podatkov uporabnikov delijo. V ameriških zveznih državah, kjer je splav zločin, bi lahko tožilstvo zahtevalo podatke teh aplikacije v primeru, da bi zoper katero od žensk sprožili postopek. "Če poskušajo kazensko preganjati žensko zaradi nezakonitega splava, lahko zahtevajo podatke katerekoli aplikacije na njeni napravi, vključno z aplikacijami za spremljanje menstrualnega ciklusa," je pojasnil Sara Spector, odvetnica iz Teksasa. "Ampak vsako podjetje ima svojo politiko glede zasebnosti in tega, kako obdelujejo podatke, kako dolgo jih shranjujejo shranjevanja podatkov."

Skoraj tretjina Američank je po podatkih raziskave iz leta 2019, ki jo je opravila Kaiser Family Foundation, uporabljala tovrstne aplikacije. Z njimi so si pomagale pri načrtovanju družine, zaznavanju zgodnjih znakov zdravstvenih težav itd.

Raziskava iz leta 2019, objavljena v British Medical Journal, je pokazala, da je 79 % aplikacij, povezanih z zdravjem, ki so bile na voljo v trgovini Google Play, redno delila podatke uporabnikov, njihovo delovanje pa ni bilo transparentno.  

zda protesti pravica do splava Svet Zaradi ukinitve pravice do splava po ZDA izbruhnili protesti

Eva Blum-Dumontet, svetovalka za tehnološko politiko, poudarja, da morajo ponudniki tovrstnih aplikacij spremeniti svojo prakso. "Že v osnovi ne bi smeli imeti v lasti toliko podatkov. Če bi se zatekli k praksam, kot sta lokalno shranjevanje podatkov in omejevanje na resnično nujne podatke, zdaj ne bi razpravljali o tem. Ni še prepozno, da storijo, kar je prav," je poudarila. "Podjetja, ki kujejo dobičke na račun ženskih teles, morajo dobro razmisliti, kako bodo zaščitila svoje uporabnike."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:37 28.junij 2022.

    kmalu boste pogruntal, da edini še tolk uporaben mobilc je nokia 3310. ostalo pa macola, pa udri. še predno boste gate dol dal na skretu vam bo fon povedal kako se boste usral in kateri tip skret papirja predlaga. a to hočte ?