Svet
8044 ogledov

Henry Kissinger: "Kar počne Evropa, je zelo nevarno!"

Henry Kissinger Profimedia Henry Kissinger.
Skoraj stoletni državnik Henry Kissinger je komentiral dogajanje v Vzhodni Evropi.

Ukrajino bi morali sprejeti v NATO, saj postaja najbolje oborožena država v Evropi, je v intervjuju za The Economist dejal nekdanji ameriški diplomat Henry Kissinger.

Izkušeni politik, ki bo letos dopolnil okroglih sto let, je dolgo krojil zunanjo politiko Združenih držav Amerike in močno vplival na svetovni ustroj v drugi polovici 20. stoletja.

"Kar zdaj govorijo vodilni evropski politiki, je po mojem mnenju izjemno nevarno. Govorijo, da Ukrajine nočejo v Natu, ker bi to predstavljalo preveliko tveganje, toda dajejo ji najboljše orožje. Tako smo oborožili Ukrajino, da bo postala vojaško najbolje opremljena država v Evropi s strateško najmanj izkušenim državnim aparatom," je dejal Kissinger.

"V luči varnosti v Evropi bi bilo bolje imeti Ukrajino v Natu, kjer ne bi mogla sama, na nacionalnem nivoju, odločati o teritorialnih zahtevah," je dejal Kissinger in dodal, da bi bilo ob tem koraku nujno izboljšati odnose z Rusijo, da bi se vzhodna meja zavezništva stabilizirala.

Nekdanji ameriški zunanji minister verjame, da se bo konflikt končal približno na istih mejah, kot se je začel 24. februarja lani. Skrbi ga, da bi Ukrajina po koncu aktualnega konflikta želela povrniti ozemlja, ki jih je izgubila leta 2014, vključno s Krimom.

"Lahko se zgodi, da bomo ob koncu vojne imeli nezadovoljno Rusijo in obenem nezadovoljno Ukrajino," je še posvaril Kissinger.

"Za vojno v Ukrajini ni zdravila"

uničen tank Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Kitajski posebni odposlanec Li Hui je po obisku v Ukrajini dejal, da za končanje vojne v Ukrajini ni čudežnega zdravila. Ob tem je Kijev in Moskvo pozval, naj ustvarita pogoje za mirovna pogajanja, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Ni zdravila za rešitev krize, strani morata (...) zgraditi odnos medsebojnega zaupanja in ustvariti pogoje za zaustavitev vojne in začetek dialoga," je dejal Li, ki se je v torek in sredo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in drugimi visokimi predstavniki ukrajinske vlade pogovarjal o "politični rešitvi krize", so sporočili v Pekingu. Kot so dodali, je Kitajska "pripravljena pozvati mednarodno skupnost, da oblikuje največji skupni imenovalec za rešitev ukrajinska krize".

Po navedbah Pekinga bo posebni odposlanec obiskal tudi Rusijo, Poljsko, Nemčijo in Francijo, kjer se bo pogovarjal o politični rešitvi konflikta. Cilj turneje je promocija kitajskega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini.

Li je najvišji kitajski uradnik, ki je obiskal Ukrajino po začetku ruske invazije februarja lani. Kitajska, strateška zaveznica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini in se skuša predstaviti kot nevtralna posrednica, ki bi lahko pomagala končati konflikt.

Vodstvo v Pekingu je od začetka vojne večkrat poudarilo svojo zavezanost pogajanjem. Vendar je Kitajska zaradi splošne podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu požela veliko mednarodnih kritik. Medtem ko se je kitajski voditelj Xi Jinping večkrat pogovarjal s Putinom in je bil marca v Moskvi, je z ukrajinskim predsednikom Zelenskim doslej imel le en telefonski pogovor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


 

Komentarjev 20
  • bobubob 12:37 19.maj 2023.

    Aha, narediš eno napako in nato moraš storiti še eno, pa še in še....kot da bi z luknjo skušal zakrpati prejšnjo luknjo.....in to so naši zavezniki, ljubitelji prijateljskega ognja in neumorni borci proti terorizmu?? Tako neumorni, da kar sami podtaknejo ...prikaži večo kak eksploziv, da slučajno ne bi živeli v brezdelju? In da bi jih mi znali ceniti? Res, Evropa živi nevarno. Ker se je odpovedala lastni zdravi pameti.

  • Jernej65 18:33 18.maj 2023.

    Vse svetovne vojne so se začele v Evropi. Izgleda da smo evropejci najbolj fuknjen narod, kjer se rojevajo ekscentriki kot so Hitler, Putin...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:36 18.maj 2023.

    Ameriški 100 letni funkcionar naj se rajši z ameriškim sranjem ukvarja.