Svet
9029 ogledov

Rusi jezni na Britance, grozijo z zaostrovanjem razmer

Vladimir Putin Profimedia
Britanske oblasti so dobavo raket dolgega dosega Storm Shadow naznanile v četrtek.

Odločitev Velike Britanije o dobavi raket dolgega dosega Storm Shadow Ukrajini vidimo kot izjemno sovražno dejanje, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Opozorilo je, da bo dobava raket vodila v zaostrovanje konflikta v Ukrajini in dodalo, da se bodo na novo grožnjo ustrezno odzvali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To odločitev vidimo kot skrajno sovražno dejanje Londona, ki bo vodilo v resno zaostrovanje razmer. Velika Britanija je očitno pripravljena prestopiti vse meje in dvigniti konflikt na novo raven uničenja in izgubljenih življenj," je opozorilo rusko zunanje ministrstvo. Ob tem je dodalo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za nevtralizacijo nove grožnje.

Kijev k temu pozival več mesecev

Britanske oblasti so dobavo raket dolgega dosega Storm Shadow naznanile v četrtek. Odločitev so sprejele po večmesečnih pozivih Kijeva k dobavi tovrstnih raket. Te bodo Ukrajini zagotovile nove zmogljivosti v luči priprav na prihajajočo spomladansko protiofenzivo.

Rakete Storm Shadow imajo doseg več kot 250 kilometrov, kar je bistveno več kot ameriški himars, ki lahko doseže položaje, oddaljene približno 80 kilometrov. Po izstrelitvi se spustijo na nizko višino, da jih radarji težje zaznajo, nato pa se z infrardečim iskalnikom centrirajo na tarčo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je že v četrtek v odzivu poudaril, da se bo Moskva ustrezno odzvala na uporabo raket Storm Shadow s strani ukrajinskih sil.

Velika Britanija je sicer drugi največji dobavitelj vojaške pomoči Ukrajini. Doslej ji je dobavila številne protitankovske rakete, sisteme zračne obrambe, bojna oklepna vozila in tanke ter tri raketne sisteme dolgega dosega M270 za večkratno izstrelitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Kmodri 18:30 14.maj 2023.

    Putlerjevo najsodobnejše orožje so frače!

  • janči 17:40 13.maj 2023.

    A je kaj čudnega v tem, če Rusi vsake toliko doživijo kakšen polom na fronti, če pa države EU in Ameriški idioti Ukrajince zalagajo z najsodobnejšim orožjem? Rusija bije tretjo svetovno vojno popolnoma sama proti zablodeli zahodni politiki. Do sedaj ...prikaži več je še v vsaki vojni dobro premagalo zlo in tako bo tudi tokrat.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:56 13.maj 2023.

    Ne beremo več zgodbic o Rusiji ! Smo jih dali na ERROR...ko je na paradi Putin izjavil, da je Rusija napadena iz Zahoda in EU, sem ugasnila TV. KGB je kriminalen mastodont.