Svet
3297 ogledov

Putin udrihal po Zahodu, vojska zasedla moskovske ulice

Moskva vojaška parada Dan Zmage
1/6
Epa
Vladimir Putin je dejal, da je civilizacija na prelomnici. Zahod vodi vojno proti Rusiji, je zatrdil.

V Moskvi poteka vojaška parada ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo, na kateri je ruski predsednik Vladimir Putin zatrdil, da je svet trenutno na prelomnici. Proti Rusiji po njegovih besedah poteka prava vojna, v kateri da ta brani svojo suverenost. Prav tako je kritiziral Zahod, ki naj bi si prizadeval za propad Rusije.

"Danes je civilizacija ponovno na odločilni prelomnici. Proti naši domovini se je razplamtela vojna," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v svojem uvodnem govoru na Rdečem trgu dejal Putin.

Ob tem je opozoril, da cilj Zahoda ni nič drugega kot propad Rusije. Poudaril je, da si želi mirno prihodnosti, kar pa po njegovem mnenju ovirajo zahodne elite, ki "sejejo semena sovraštva in rusofobije", poroča britanski BBC.

Po navedbah ruskih oblasti naj bi se parade udeležili voditelji iz številnih nekdanjih sovjetskih republik, med drugim iz Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Kirgizistana, Tadžikistana in Uzbekistana.

Dan zmage je sicer eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji, kjer vsako leto 9. maja proslavljajo zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti.

Glavna parada ob dnevu zmage v Moskvi je sicer tradicionalno ogromen prikaz ruske vojaške opreme, vendar je letošnja parada zaradi varnostnih razlogov zaprta za javnost. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno tudi posvaril pred ukrajinskimi terorističnimi napadi.

"Seveda se zavedamo, da kijevski režim, ki stoji za številnimi terorističnimi dejanji, namerava nadaljevati svojo kampanjo. Naše varnostne sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varnost," je še dodal.

Glavna parada ob dnevu zmage v Moskvi je tradicionalno ogromen prikaz ruske vojaške opreme. Letos so na paradi manjkali glavni ruski bojni tanki, prav tako pa ni potekal tradicionalni prelet bojnih letal. Parade naj bi se sicer udeležilo 8000 vojakov, razkazali pa naj bi 125 kosov vojaške opreme, med njimi zgodovinski tank T-34, oklepna vozila tigr-M ter raketna sistema iskander-M in S-400 triumf, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Iz Rusije že vse od začetka invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. V četrtek je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. V sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika in njun napad označila za poskus atentata na Putina.

Komentarjev 49
  • bobubob 13:16 10.maj 2023.

    Vojaški udar? Eh, na žalost marsikoga iz 'jedrnih' vazalov svetovnega žandarja le običajna parada železja in vojaških psihičev. Ki pa so žal še vedno nuja, saj jih tudi nasprotna stran premore obilo. Seveda jih imamo tudi mi, tudi take specialiste, ...prikaži več ki bi že v začetku te vojaške praske radi videli direkten spopad Rusija - ZDA in so tudi ščuvali k takemu scenariju.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 06:01 10.maj 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

  • Naklonsky 18:06 09.maj 2023.

    Kmalu bo Putler s kislim nasmehom opazovajal le še vojaško parado nekaj umazanih in razbitih tankov in razcefrane umazane vojake s flašami vodke ter šajtrgami nakradenih stvari iz Uzkrajine…

Sorodne novice