Svet
2755 ogledov

Putinu se majejo tla pod nogami

Vladimir Putin Epa
Vodja skupine ruskih plačancev Wagner je v duhu spora glede dobave streliva ruskim voditeljem zagrozil, da bo do srede umaknil vse svoje enote iz ukrajinskega mesta Bakhmut. Obtožil jih je, da mladi vojaki umirajo samo zato, da se lahko ruski voditelji redijo v svojih pisarnah.

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v četrtek objavil ekspliciten posnetek, kjer je vidno kritiziral rusko vojaško vodstvo. V posnetku je razvidno, da stoji pred trupli več vojakov, ki so svoje življenje izgubili v Ukrajini. Krivdo za njihovo smrt je pripisal pomanjkanju podpore iz Moskve.

"Manjka nam 70 odstotkov streliva," je v posnetku kritičen Prigožin, kjer poziva ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in poveljnika ruskih oboroženih sil generala Valerija Gerasimova, naj pošljejo strelivo.

Prigožin, čigar skupina plačancev je prevzela vse večjo vlogo v ukrajinskem konfliktu, je bil v zadnjih mesecih večkrat viden na frontah. Samemu sebi je tudi pripisal zasluge za ozemeljske pridobitve, zlasti v bitkah na vzhodu Ukrajine.

Prigrožinovi pozivi po orožju in grožnje o odstranitvi enot z vojnega območja sicer niso nič nenavadnega. Februarja je ruske voditelje pozval, naj pošljejo strelivo, in na Telegramu objavil sliko več trupel. Kmalu po objavi je sporočil, da je pošiljka streliva na poti v Ukrajiino. A več kot očitno podpora Moskve ni trajala, saj je prejšnji konec tedna tudi že zagrozil, da bo umaknil svoje enote iz mesta, če ne bodo prejeli še več streliva. Sedaj je dejal, da ima Moskva do srede čas, da pošlje orožje, drugače bo umaknil svoje enote, poroča BBC.

ZDA zavrnile ruske očitke o napadu na Kremelj

Medtem ZDA ostro zavračajo ruske obtožbe, da so stale za nedavnim domnevnim napadom na Kremelj. Namestnik moskovskega zunanjega ministra je namreč opozoril, da sta sili na robu "odprtega oboroženega spopada."

John Kirby, koordinator Sveta za nacionalno varnost ZDA za strateško komuniciranje je obtožbe označil za "smešne" in zanikal očitke, da je bila ZDA vpletena v domnevni poskus atentata na ruskega predsednika Vladmirija Putina. "Povem vam, da Peskov laže. Združene države niso imele nič s tem. Sploh ne vemo, kaj se je zgodilo," je zagotovil Kirby.

V Ukrajini potekajo srditi boji

Besedna vojna med državama je nastopila ravno v času, ko je Rusija pričela z najmočnejšim zračnim bombardiranjem Kijeva v zadnjem letu. Ukrajinske sile so v četrtek uspele uničiti vse ruske rakete in brezpilotna letala, ki so prišla v zračni prostor Kijeva.

Obenem iz južnega pristaniškega mesta Herson poročajo o intenzivnem obstreljevanju, v katerem je umrlo najmanj 23 ljudi. Moskva je najmanj 16-krat izvedla napad na Herson in izstrelila več kot 80 granat na mestni trg, železniško postajo, bencinsko črpalko in več trgovskih poslopij.

Ukrajina Bahmut | Avtor: Epa Epa
V Zaporožju pa medtem prihaja do ponovnih pomislekov glede varnosti ukrajinske jedrske elektrarne, ki je trenutno pod nadzorom Rusije. V sredo je Ukrajina obtožila Rusijo, da je v eno izmed enot elektrarne shranila orožje, eksplozive in vojaško opremo. Jedrski inšpektorat je sporočil, da je dotično informacijo prejel na tedenskem srečanju s predstavniki Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Rusi so tovrstne očitke že zavrnili in zatrdili, da "jedrske elektrarne ne uporabljamo kot vojaški objekt."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Jernej65 18:09 05.maj 2023.

    Podivjanemu Putlerju bodo prej ko slej sodili mrhovinarji iz njegovih lastnih vrst. Tudi on se tega zaveda in zaradi tega uprizarja napade na Kremelj, da bi pač lastnemu narodu prikazal, da Rusijo napadajo Američani. Ruska protizračna obramba pa taka, da ...prikaži več jim dva šolska drona iz Ukrajine priletita nad strehe Kremlja. A kdo verjame v to?

  • Ender3 17:33 05.maj 2023.

    Avtorju bi se morala tresti tla pred blokiranjem takšnih tendicioznih prispevkov. Pišete laži in manipulirate z javnim mnenjem.

  • leonardo 15:59 05.maj 2023.

    A spet?