Svet
3560 ogledov

Zagorelo blizu mostu na Krim, tako Ukrajinci "mehčajo" Ruse

požar v Volni Rusija gasilci
1/3
Epa
Napadi v ruskem zaledju se vrstijo eden za drugim. Bliža se protiofenziva.

V kraju Volna na jugu Rusije, blizu mostu, ki vodi na polotok Krim, je ponoči zagorelo skladišče goriva, je davi sporočil lokalni guverner. Poškodovanih ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner regije Krasnodar Venjamin Kondratjev je prek Telegrama sporočil, da je zagorela cisterna z gorivom v vasi Volna, vzroka požara pa ni omenjal. Po prvih informacijah požar ni terjal poškodovanih, prav tako naj ne bi obstajala grožnja za bližnje prebivalce.

Volna leži na koncu mostu prek Kerške ožine, ki povezuje Rusijo s Krimom. Tega si ga je Moskva po mednarodno nepriznanem referendumu priključila leta 2014. Oktobra lani je most delno uničila eksplozija tovornjaka bombe, za katero je Rusija okrivila Ukrajino. Most velja za ključno povezavo pri dobavi zalog ruskim vojakom v Ukrajini.

V Rusiji in na Krimu se je zadnjih dneh pred pričakovano protiofenzivo ukrajinskih sil zgodilo več napadov in incidentov, čeprav Kijev ni prevzel odgovornosti za nobenega od njih.

V soboto je bilo denimo skladišče gorica v Sevastopolu na Krimu tarča napada z dronom, v ponedeljek in torek pa sta eksploziji na železniških tirih povzročili iztirjenje dveh tovornih vlakov v bližini meje z Ukrajino.

Sabotaže na železniškem omrežju

most na Krim sovjetska zastava | Avtor: Epa Epa

V ruski regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino, je v torek zaradi "eksplozivne naprave" na tirih iztiril tovorni vlak, je sporočil tamkajšnji guverner Aleksander Bogomaz. Po prvih informacijah pri tem ni bil nihče poškodovan.

Že v ponedeljek se je na tem območju iztiril tovorni vlak. Eksplozija je odjeknila na odseku proge med mestoma Brjansk in Uneča, v smeri meje z Ukrajino. Železniški promet na območju je bil začasno ustavljen, žrtev pa po besedah Bogomaza ni bilo.

Iz Rusije pa tudi iz njene tesne zaveznice Belorusije že vse od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o sabotažah na železniških tirih.

Sirene v več mestih

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskega obstreljevanja. Sirene, ki so opozarjale na zračne napade, so se oglasile v več mestih, tretjič v zadnjih šestih dnevih tudi v Kijevu, od koder sporočajo, da so sestrelili vse drone. V regiji Herson so bili medtem po navedbah regionalnih oblasti ubiti štirje ljudje, še sedem je bilo ranjenih.

Ukrajina je v zadnjih mesecih okrepila svojo zračno obrambo, vključno z ameriškim sistemom patriot, potem ko je zahodne zaveznice zaprosila za pomoč pri zaščiti pred ruskimi napadi na svoje energetsko omrežje.

Komentarjev 15
  • janči 15:32 03.maj 2023.

    Kakšna protiofenziva neki. Edino, kar zmorejo so številni teroristični napadi, za konkretne boje, jih je pa premalo v hlačah.

  • Ender3 11:47 03.maj 2023.

    «mehčajo» jih, bodo že dobili po grbi. Kaj še niso doumeli, da se jim bliža konec, ki ga na Zahodu niso pričakovali kljub vsej pomoči in sankcijam.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:34 03.maj 2023.

    "Zagorelo blizu mostu na Krim, tako Ukrajinci "mehčajo" Ruse".......Po takšnem "mehčanju običajno Rusi dvignejo kakšnih 15 strateških bombnikov in pošljejo Ukrajincem par deset raket v "zahvalo"...Saj pravim, nekaj boste morali storiti s tistim, ki vam piše bebave nslove..

Sorodne novice