Svet
21516 ogledov

Preobrat na fronti: "Vse so pustili in zbežali!"

Ukrajina Bahmut topništvo Profimedia
Nov val spopadov sta potrdili obe sprti strani.

Ukrajinske sile naj bi v Bahmutu na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo intenzivni spopadi, pridobile nekaj ozemlja. Po besedah ustanovitelja ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov Andrija Bileckega je ukrajinska vojska v bližini mesta porazila vsaj dve ruski brigadi in zajela ujetnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Napadi so potekali na širini treh kilometrov in globini 2,6 kilometra," je na Telegramu sporočil Bilecki in dodal, da na tem ozemlju ni več ruskih vojakov.

Pred tem se je Jevgenij Prigožin, vodja ruske najemniške skupine Wagner, katere pripadniki se že dolgo bojujejo v Bahmutu in njegovi okolici, pritožil, da so ruske enote zapustile svoje položaje v bližini mesta. "Vse so pustili, pobegnili in pustili odprto fronto v širini skoraj dveh kilometrov in globini 400 metrov," je dejal in posvaril pred nadaljnjim ukrajinskim napredovanjem.

Brez komentarja iz Moskve

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem v pogovoru za nemški časnik Bild ponovil besede obrambnega ministra Oleksija Reznikova, ki je konec aprila posvaril pred prevelikimi pričakovanji glede ukrajinske spomladanske ofenzive.

"Te protiofenzive ne smatrajte za zadnjo, saj ne vemo, kaj se bo iz nje izcimilo," je dejal Kuleba in pojasnil, da bi bila ta protiofenziva zadnja le, če bi ukrajinskim silam uspelo nazaj zavzeti vsa ozemlja, ki jih trenutno zaseda Rusija. Ob tem je ponovil tudi prošnje Kijeva po novih dobavah orožja.

V Moskvi navedb o tem, da naj bi nekatere ruske enote zapustile svoje položaje pri Bahmutu, za zdaj niso komentirali.

V obstreljevanju blizu mesta Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je bil v torek ubit videokoordinator francoske tiskovne agencija AFP Arman Soldin, so povedali novinarji AFP, ki so bili priča napadu.

Ukrajina Bahmut topništvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 20
  • Naklonsky 17:00 11.maj 2023.

    Podobno kot naši levaki - polni hvale! Ko delajo sranja in kažejo svoje nesposobnosti, se pa zavijejo v molk ali obtožijo Janšo…

  • Avatar pantani
    pantani 12:08 11.maj 2023.

    Jejrnej niti ne pomisliš,da bi to lahko bilo zavajanje nasprotnika.kurc pa tak vojni analitik!!!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:44 11.maj 2023.

    Upam, da vsaj ruski fantje spoznajo na terenu, da so brez veze prišli v Ukrajino podarit svoje edino mlado življenje ! Zato ker je to zahteval pacient Putin. Včasih je bil poveljnik med prvimi v bojni liniji z borci, danes ...prikaži več se pa skrivajo v bunkerjih in druge pošiljajo v smrt.

Sorodne novice