Svet
30537 ogledov

Ameriški analitik: "Ukrajinci so blizu zloma"

ukrajinska vojska vojaki tank Profimedia Ukrajinski oklepnik med manevriranjem v Donješki oblasti.
Priznani strokovnjak je podal pesimistične napovedi o usodi ukrajinske vojske.

Oborožene sile Ukrajine kmalu ne bodo več sposobne nuditi odpora ruski vojski, je v intervjuju za nemški Gegenpoel dejal ameriški obveščevalec Scott Ritter.

"Kmalu bo prišlo do odločilnega trenutka, ko bo ukrajinska bojna morala strmoglavila, Rusi pa bodo lahko po vsej fronti napredovali brez večjega odpora," je dejal Ritter.

"Čez nekaj tednov se bo zveza Nato znašla pod še večjim pritiskom. Takrat se bodo sanje o zmagi razblinile, ker ukrajinska vojska ne bo več obstajala," je svoje mnenje podal 62-letni analitik.

Scott Ritter mlajši je nekdanji obveščevalni častnik marinarske pehote ZDA in nekdanji inšpektor za orožje posebne komisije ZN. Kot nižji vojaški analitik je služil med operacijo Puščavski vihar v Kuvajtu in Iraku.

Krizno obdobje

ukrajinska vojska vojaki | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih tednih se Ukrajinci, na čelu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, hudujejo nad počasno dobavo orožja in streliva, predvsem jim manjka topniško strelivo, s katerim so v preteklih mesecih mučili rusko pehoto.

Februarja so ruske sile, po večmesečnih bojih, zavzele strateško pomembno Avdijivko, ki odpira vrata proti zahodu. Ukrajinci so se iz mesta morali umakniti, saj jim je pretila obkolitev. 

Po zmagi v Avdijivki so v tem tednu Rusi zasedli še nekaj manjših naselij na tem območju. Njihova zastava je zaplapolala v vaseh Pobeda, Lastočkino, Severnoje in Petrovskoje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 81
  • janči 15:46 04.marec 2024.

    Saj je bilo za pričakovati, da bo Ukrajina popušila, če so zraven Američani. Ko jim zagusti, stisnejo rep med noge in pustijo vpletene v dreku. Zahod pa ni nič boljši, še posebej Angleži, Francozi in Nemci. Ni večjega gnoja.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:19 04.marec 2024.

    Močno se trudim razumeti politiko kolektivnega Zahoda. Vendar skoraj vsaka vest vezana na to vojno , nam pove, kako nas neprestano zavajajo in lažejo. Na tem istem portalu so trdili, da so bili prisluhi avtentični sedaj pa , To je ...prikaži več del Putinove informacijske vojne. Informacijsko vojno proti ZAHODU vodite sami mediji, ker vam zdaj nobeden več ne verjame. Skoraj vsak članek nas spodbuja h temu: Putin ima prav. Nedavno je Macron izjavil, da bodo poslali vojake v Ukrajino.

  • Avatar Leon
    Leon 07:32 04.marec 2024.

    Lizbonski protokol k Sporazumu o zmanjšanju strateškega orožja je iz leta 1991...

Sorodne novice