Svet
98428 ogledov

Obvezni vojaški rok: določili trajanje in potek

Hrvaški vojak Profimedia
Odločeno, koliko časa bo trajalo in kako bo vse skupaj izgledalo. Potekalo bo v štirih mestih.

Jutarnji list poroča, da sta hrvaško ministrstvo za obrambo in generalštab vojske izbrala model vojaškega usposabljanja mladih Hrvatov. Ženske lahko sodelujejo prostovoljno.

Imeli bodo kar 650 vojaških inštruktorjev

Za oblikovanje nove mlade vojske so izbrani štirje veliki vadbeni centri, vojašnice v Požegi, Sinju, Pulju in Bjelovarju, za dva potekajo ocene. Nabornike bo usposabljalo 650 vojaških inštruktorjev.

Ministrstvo za obrambo in generalštab vojske sta izbrala model vojaškega usposabljanja mladih Hrvatov, piše danes Jutarnji list. Minila nista niti dva meseca, odkar je premier Andrej Plenković na vprašanje o uvedbi obveznega služenja vojaškega roka dejal, da to ne pride v poštev, govoril je le o možnosti krajših tečajev. Po podatkih novinarjev Jutarnjega lista pa bodo uvedli trimesečno obvezno "Osnovno vojaško usposabljanje (Temeljno vojno osposobljavanje)," kot bodo obvezni vojaški rok uradno tudi imenovali. 

Po besedah ​​sogovornika Jutarnjega lista bi bilo vojaško usposabljanje obvezno za vse mlade moške, ko dopolnijo 18 let, ženske pa bi se lahko udeleževale prostovoljno.

Za zdaj sicer govorijo le o predlogu ministrstva za obrambo in generalštaba, ki ga morata sprejeti še vlada in hrvaški sabor. Kot navaja časnik, v vojaških krogih menijo, da so trije meseci povsem dovolj za vojaško usposabljanje, na katerem bi bil poudarek na telesni pripravi tečajnikov in osvajanju osnovnih vojaških veščin. 

Nabornik mora biti ob koncu služenja usposobljen za strelca in biti fizično pripravljen. Letno naj bi bilo na voljo okoli 17.000 mladeničev, od katerih bi jih vsaj 15.000 končalo vojaško usposabljanje. Preostali bi zaradi ugovora vesti končali pri civilnem služenju vojaškega roka ali bi bili opravičeni iz zdravstvenih razlogov. 

Trimesečno vojaško usposabljanje naj ne bi vplivalo na redno obiskovanje univerzitetnega pouka, še piše novinar Jutarnjega lista Krešimir Žabec.

Več o uvajanju vojaškega roka preberite TUKAJ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 68
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:46 26.februar 2024.

    Me prav zanima koga bodo dobili noter,sami rozasti in mamini sinčki,ki še pol ure ne zdrži brez telefona

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:44 26.februar 2024.

    Morajo narediti obvezno služenje,ker redno zaposleni nimajo nikogar za je...t

  • atamama 21:39 25.februar 2024.

    Ali so novinarji dobili nalogo, da nas s tem poročanjem z tuje dežele pripravijo-nažajfajo da bomo vsi veseli šli v naborniški sistem???