Svet
4246 ogledov

Ameriško borzo zatreslo kot še nikoli

Razpoloženje na Wall Streetu ni prav nič prešerno. Žurnal24 main
"To je bil najbolj grozen dan za Wall Street v zadnjih letih," so zapisali na CNN, potem, ko so delnice na ameriški borzi danes doživele prosti padec.

Vrednost indeksa Dow Jones je v nekem trenutku padla, kar za 1600 točk, kar je največji padec v zgodovini v enem dnevu trgovanja, piše CNN, ki to naziva kot enega najbolj groznih dni v zgodovini Wall Streeta. 

Zaskrbljenost nad ameriškim trgom se je občutila že pretekli teden, ko so bila pred naložbeniki številna odprta vprašanja. Če se bo ekonomija še tako krepila, bi to lahko pomenilo rast inflacije, to pa bi centralno banko prisililo v dvig obrestnih mer. 

Pri CNN še pišejo, da takšen padec vrednosti delnic spominja na čas izbruha globalne finančne krize, ko se je padel globalnih borz prelil tudi na manjše borze. Čeprav se je do konca dneva padec ublažil je bilo to največje odstopanje od leta 2011 naprej, kljub temu pa še vedno daleč od črnega ponedeljka leta 1987 ali leta 2008, ko je udarila globalna finančna kriza.

Ameriška ekonomija je v dobrem stanju, zato je današnji padec nekoliko presenetljiv. BDP je v zadnjem kvartalu lanskega leta v ZDA zrasel za 2,6 odstotka, potem, ko je v tretjem kvartalu zrasel za 3,2 odstotka. Nezaposlenost je le 4,1 odstotka.
 

Komentarjev 2