Svet
9 ogledov

Aretacija obeta konec sporov na Balkanu

Šuklje meni, da bo Josipoviću uspelo pripeljati Hrvaško v EU. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
O prihodnosti približevanja Srbije EU, špekulacijah okoli aretacije Karadžića in prihodnosti tribunala smo se pogovarjali z nekdanjim slovenskim veleposlanikom v ZRJ Borutom Šukljetom.
Kako bo aretacija Karadžića vplivala na približevanje Srbije EU?
Dobro, to je bil eden od zadnjih večjih zunanjepolitičnih problemov, ki jih je Srbija imela pri tem projektu. Aretacija bo vplivala na celotno balkansko regijo, je kamen v mozaiku, ki kaže na to, da bo verjetno regija v celoti vstopila v EU. Glede odnosov Srbija–EU pomeni ta dogodek nov zagon pri pristopnih pogajanjih, obenem pa tudi to, da je Boris Tadić dvojno zmagal na volitvah.

 

Lov. Jaz in vojni zločinci

Avtorica knjige Carla Del Ponte v njej razkriva vse, kar so ji na uradnih in neformalnih srečanjih zaupali srbski uradniki, šefi služb. Razkrila je vse podrobnosti akcij, ki so jih izpeljali policisti in obveščevalne službe. Natančno opisuje pot Mladića in Karadžića, po kateri sta se izmikala prijetju, prav tako so navedeni vsi njuni pomagači.

Menite, da je bilo treba zamenjati srbsko vlado, da je prišlo do aretacije Karadžića?
Mislim, da je bila to kontinuirana akcija, ki se kot taka ni mogla zgoditi čez noč. Tu je treba pogledati v preteklost. Opozoril bi na to, kar je v svoji knjigi zapisala nekdanja haaška tožilka Carla Del Ponte. V knjigi razkriva vse, kar so ji na uradnih in neformalnih srečanjih zaupali srbski uradniki, šefi služb. Opisuje dogodke, ki zadevajo glavna dva osumljenca – Karadžića in Mladića. Del Pontejeva je leta 2005 govorila tudi o svetovnih velesilah in njihovem vplivu na možnost aretacije obeh haaških osumljencev.

Mislite, da se z aretacijo bliža konec mandata tribunala za nekdanjo Jugoslavijo?
Da. To je velika zmaga sedanjega glavnega haaškega tožilca in nekdanje tožilke  Carle Del Ponte. Najbolj mi je od vseh današnjih poročanj ostala v spominu misel predsednice enega od društev preminulih vojakov v Srebrenici, ki je dejala, da se s to aretacijo bližamo možnosti začetka pomiritve sporov na območju nekdanje Jugoslavije. Obenem se je ob aretaciji tudi pokazalo, da odločitvam mednarodnega sodišča za vojne zločine ne more ubežati noben zločinec. To je večja zgodba, kot jo vidimo mi, verjetno veliko pomembnejša za države Jugovzhodne Evrope.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.