Svet
553 ogledov

Aretiranih več kot 700 oseb, župan prijavil poskus umora

Pariz protesti izgredi Francija Epa Prizori iz centra Pariza.
Po večjih francoskih mestih so se v noči na nedeljo nadaljevali nasilni protesti.

V več francoskih mestih so se peto noč zapored nadaljevali nemiri, ki so izbruhnili po smrti 17-letnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Čeprav so zaradi vandalizma in nasilja po zadnjih podatkih aretirali 719 ljudi, je noč po oceni francoskih oblasti minila mirneje od prejšnjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

O večjih nemirih so med drugim poročali iz Pariza, Marseilla in Lyona, kjer je prišlo do izgredov, ropanja in gmotne škode. O spopadih med protestniki in policijo so poročali tudi iz Strasbourga in Nice. Najhuje je bilo v Marseillu, kjer so policisti proti protestnikom uporabili solzivec. V Parizu in okolici je bilo medtem veliko mirneje kot v prejšnjih nočeh.

Francosko notranje ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dopoldne sporočilo, da so v nemirih aretirali 719 ljudi. Nekaj ur pred tem je ministrstvo navedlo, da so prijeli 486 ljudi, in poudarili, da je noč minila znatno mirneje kot prejšnja, ko so aretirali okoli 1300 udeležencev izgredov.

Na ulicah 45.000 policistov

Pariz protesti izgredi Francija | Avtor: Epa Epa

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes poudaril, da je bila minula noč mirnejša zaradi odločnega ukrepanja policistov. Po navedbah predsednice francoske vlade Elisabeth Borne so na ulice mest po vsej Franciji napotili 45.000 policistov, tako kot v noči na soboto. "Spričo nasilja so pokazali zgleden pogum," je zapisala na Twitterju.

Župan mesta L'Hay-les-Roses je davi sporočil, da se je v njegovo hišo ponoči zaletel avtomobil. Povedal je še, da sta bila v incidentu ranjena njegova soproga in eden od otrok, medtem ko sta skušala pobegniti. "Minulo noč smo dosegli mejnik groze in sramote," je na Twitterju še poudaril župan Vincent Jeanbrun in dejanje označil za strahopeten poskus umora.

Nemiri tudi v Švici

Pariz protesti izgredi Francija | Avtor: Epa Epa

Nemiri so se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v soboto razširili tudi v sosednjo Švico. V mestu Lausanne se je po navedbah policije na shodu v odziv na dogajanje v Franciji zbralo več kot sto mladih, v izgredih pa so poškodovali več trgovin. Policisti so aretirali sedem ljudi, med njimi šest mladoletnikov.

Nemiri so izbruhnili po vsej Franciji, razširili pa so se tudi v sosednjo Belgijo. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto zaradi nemirov odpovedal državniški obisk v Nemčiji.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Pariz protesti izgredi Francija | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 12:37 03.julij 2023.

    Vir iz francoske policije je potrdil, da je bil ustreljeni fant v Nanterru, sprva predstavljen kot "17-letni najstnik Nael M., ki ga je ubil policist". Potem se je prelevil v "kurirja", ki so ga "izgnali iz šole". In zdaj je ...prikaži več že znano, da je imel že 12 policijskih aretacij in da so ga nekaj dni pred umorom prijeli z orožjem in mamili. Oblasti pa še vedno skrivajo, kaj je počel, ko je brez vozniškega dovoljenja vozil vsaj 80 tisoč evrov vrednega mercedesa s tujimi registrskimi oznakami!!!

  • Avatar pantani
    pantani 19:34 02.julij 2023.

    Biden je obljubljal Rusom da bo 1 dolar vreden 200 RUB, Evropejcem pa hitro sesutje Rusije preko 10-kratnega paketa sankcij "iz pekla". Evropski politiki so nasedli Bidnovi obljubi o sankcijskem bliskovitem napadu na Rusijo, v pričakovanju Putinovega padca, delitve Rusije ...prikaži večije in prostih virov. Toda v resnici so dobili dolgotrajno spopad, drag plin, rekordno inflacijo,...

  • Gartner54 17:17 02.julij 2023.

    ooo - sprememba režima v Franciji, EU propada :)