Svet
7 ogledov

Asteroid švignil mimo nas

asteroid yu55
1/2
Reuters
Mimo Zemlje je švignil asteroid velikosti letalonosilke, ki nas je za las zgrešil. Znanstveniki upajo, da jim je uspelo pridobiti dovolj podatkov, da bodo izvedeli več o izvoru in sestavi nebesnega telesa.

Znanstveniki ocenjujejo, da ima asteroid premer 400 metrov. Najbližje Zemlji je bil ob 0.28, ko je bil od planeta oddaljen 322 tisoč kilometrov. Premikal se je s hitrostjo 48 tisoč kilometrov na uro.
Na tisoče profesionalnih in amaterskih astronomov je spremljalo njegovo pot. "Lahko ga je bilo najti," je dejal astronom Ronald Dantowitz iz observatorija Clay Center v Massachusettsu. "Premika se drugače kot zvezde. Videti je kot velika skala, ki lebdi skozi vesolje."

Znanstveniki so prepričani, da omenjeni asteroid Zemljo obiskuje že več tisoč let. V prihodnjih sto letih naj ne bi predstavljal nevarnosti ne za Zemljo ne za Luno, pravijo znanstveniki. Predvidevajo, da bo tako ostalo tudi kasneje, a izračunov za več kot sto let vnaprej niso še pripravili.

Marina Brozovic, raziskovalka pri Nasi, je dejala, da so ga s svojimi napravami uspeli ujeti med njegovim približevanjem. Uporabili so tako radarske antene v kalifornijski puščavi Mojave kot teleskop v Portoriku. S pomočjo zbranih podatkov bodo znanstveniki poskusili rekonstruirati obliko asteroida. Znanstveniki menijo, da bi na asteroidu lahko bili voda, kovine in druge snovi, ki bi bile uporabne za raziskovalce vesolja.

Agencija je asteroid označila za "potencialno nevaren predmet", vendar pa naj ne bi predstavljal nevarnosti za trk. V primeru trka bi lahko povzročil velikansko eksplozijo in močan potres. V primeru padca v morje bi sprožil 20-metrski cunami, so ocenili znanstveniki z Univerze Purdue.

Leta 1976 so strokovnjaki nazadanje imeli možnost opazovati tako velik asteroid. Do podobnega bližnjega srečanja naj bi spet prišlo leta 2028, navaja Brozoviceva. Nasa načrtuje, da bi leta 2025 poslala človeško posadko na enega od asteroidov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.